Nagyvilág

2013.06.07. 19:40

Árvíz - Több száz kilométer hosszú az árhullám az Elba németországi szakaszán

Berlin, 2013. június 7., péntek (MTI) - Több száz kilométer hosszú árhullám alakult ki pénteken az Elba németországi szakaszán, a hatóságok elhúzódó védekezésre számítanak, a gátak erősítésén több mint százezren dolgoznak.

Berlin, 2013. június 7., péntek (MTI) - Több száz kilométer hosszú árhullám alakult ki pénteken az Elba németországi szakaszán, a hatóságok elhúzódó védekezésre számítanak, a gátak erősítésén több mint százezren dolgoznak.

Drezdánál csupán 16 centiméterrel csökkent a vízállás péntek délutánra az előző nap mért 876 centiméteres csúcsértékhez képest. A szászországi fővárostól légvonalban majdnem 200 kilométerre fekvő Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál pedig ugyanekkor már 700 centiméter feletti vízállást mértek, ami meghaladja a 2002-es nagy árvíz idején feljegyzett 672 centiméteres rekordot. A tetőzést vasárnapra várják. Június elején mindkét városnál 2 méter körüli a megszokott vízállás.

Közben a folyó alsó szakaszán is készülnek az árhullámra, a Drezdától 360 kilométerre fekvő alsó-szászországi Hitzackerben például a folyó egy szigetén fekvő óváros lakóinak azt tanácsolják a hatóságok, hogy hagyják el otthonukat.

Bajorországban a Dunánál továbbra is a legmagasabb szintű az árvízvédelmi készültség. A Regensburg és Passau közötti Deggendorf térsége harmadik napja víz alatt áll. A régiót Münchennel összekötő, A92 (E53) jelzésű autópályát megnyitották, de a Németország déli részét az osztrák és a holland határ között átszelő, A3 jelzésű autópálya továbbra is járhatatlan Deggendorfnál.

A hetekig tartó esőzések után június 2-án kezdődött áradásoknak eddig hét halálos áldozatuk van Németországban. Szász-Anhalt és Baden-Württemberg tartományban egyaránt hárman vesztették életüket, Alsó-Szászországban egy ember halt meg.

Pénteken összesen 70 ezer tűzoltó és 11 300 katona segítette a katasztrófavédelmisek és több tízezer önkéntes munkáját az árvízi védekezésben. A gátakon dolgozók ajándékot kaptak Észak-Afrikából: Ali Larajed tunéziai miniszterelnök két tonna datolyát vitt az árvíz ellen küzdő németeknek pénteki berlini látogatására. Angela Merkel kancellár a tunéziai kormányfővel tartott sajtótájékoztatón elmondta: az ajándékot a katasztrófavédelmi szolgálat munkatársai osztják majd szét.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott, és a rendkívüli időjárás június első napjaiban is folytatódott. A legtöbb eső május 30-tól június 2-ig esett, a német meteorológiai szolgálat (DWD) pénteken ismertetett számításai szerint akkor négy nap alatt 27 500 milliárd liter csapadék hullott országszerte.

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) első becslése szerint az árvíz miatt várhatóan nagyobb kár keletkezik, mint a legutóbbi, a 2002-es nagy árvíz idején, amikor a természeti csapás 11 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozott. A gazdák országos szövetsége szerint legkevesebb 150 ezer hektár művelt területet öntöttek el a medrükből kilépő folyók, és a mezőgazdasági vállalkozások összesen nagyjából 300 millió euró kárt szenvednek el.

A kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak, az állami fejlesztési bank pedig létrehoz egy 100 millió eurós másik alapot, amelyből kedvezményes feltételekkel kaphatnak hitelt magánszemélyek, önkormányzatok és vállalatok. Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján jelezte, a kormány ennél nagyobb támogatást is kész nyújtani a károsultaknak, de ehhez előbb ki kell várni az árvíz végét, és pontosan fel kell mérni, hogy milyen pusztítást végzett a természeti katasztrófa.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!