Nagyvilág

2013.06.17. 17:46

Klicsko ma nem csak a ringben verné meg az ukrán elnököt

Egy friss felmérés szerint Vitalij Klicsko politikai népszerűsége már fejhosszal előzi meg Viktor Janukovicsét.

Egy friss felmérés szerint Vitalij Klicsko politikai népszerűsége már fejhosszal előzi meg Viktor Janukovicsét.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet májusban végzett közvélemény-kutatásának adatai arról tanúskodnak, hogy az idősebb Klicsko fivérnek egy idén rendezett elnökválasztás során meggyőző esélyei volnának az elnöki posztra. Korábban Viktor Janukovics jelenlegi államfő még biztosan vezetett a népszerűségi listán, és a börtönbüntetését töltő Julija Timosenko is stabilan a nyomában haladt.

Nemrég azonban az UDAR párt elnöke, azaz a nehézsúlyú boksz-világbajnok, megelőzte a volt miniszterelnököt, és a népszerűsége versenyre kelt az államfőjével. Sőt, a kijevi intézet május második felében végzett felmérése alapján mára ő került az első helyre.

A 2030 válaszadótól begyűjtött adatok szerint Vitalij Klicsko politikai kedveltsége megközelítette a 16 százalékot, míg Viktor Janukovicsé alig haladta meg a 14-et. Az aktív politikusok közül Arszenyij Jacenyuk, aki az egyesült ellenzék vezérének számít, 10 százalékpontot gyűjtött be.

A „futottak még” kategóriába tartozik pillanatnyilag 6 százalékkal Oleg Tyahnyibok a nacionalista Szvoboda vezetője, míg a kommunista Petro Szimonyenko kénytelen beérni a választópolgárok 4 százalékának szimpátiájával.

Ukrajnában 2015. elején tartják a legközelebbi elnökválasztásokat. Az érvényes jogszabályok szerint, amennyiben egyik jelölt sem éri el az 50%+1 szavazatot, úgy a második körben a két legerősebb vonhatja ki a jelképes kardot egymás ellen.

Julija Timosenko a jelek szerint még csak labdába sem rúghat majd. A legfrissebb hírek szerint kínzó gerincfájdalmai miatt már a betegágyából sem tud felkelni. Sőt a lánya azt nyilatkozta legutóbb, hogy még a terápiáját irányító német orvosok sem tudták eddig egyértelműen diagnosztizálni a betegségét.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!