Nagyvilág

2013.09.04. 10:52

Sajtóhiba miatt kapott behívót egy nyolcéves

Egy másodikos kisfiúnak kézbesítettek behívót az egyelőre még kötelező sorkatonai szolgálatra Ukrajnában.

Egy másodikos kisfiúnak kézbesítettek behívót az egyelőre még kötelező sorkatonai szolgálatra Ukrajnában.Az ukrán haderőhöz zajló utolsó kötelező sorozás sokáig emlékezetes marad egy kijevi családnak. A minap ugyanis Osztrouskóék egy szabályosan kiállított katonai behívót találtak a postaládájukban. Az értesítés szerint Ivan fiuknak a jelzett időpontban kötelezően meg kell jelennie az illetékes sorozóbizottság előtt, ellenkező esetben büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat.

A szülőkre szakadt gondtömeget az is fokozta, hogy gyermekük csak pár napja lett másodikos abban az iskolában, melynek padjait az eredeti elképzelés szerint még sokáig kellene koptatnia ahhoz, hogy katonaköteles legyen. A törvénytisztelő apa azonnal felkereste a helyi katonai parancsnokságot, ahol mély bűnbánást gyakorolva, sűrű bocsánatkérések közepette közölte, hogy a nyolcéves Ivanuskára bizonyára úgyis nehezen találnának a seregben megfelelő méretű mundért, ezért – ha egy mód van rá – tekintsenek el a besorozásától.

A meghökkent sorozótisztek az okmányirodához fordultak magyarázatért, ahol az egyik ügyintéző sajtóhibára hivatkozott, és elismerte, hogy bizony ő gépelte el a kisfiú születési dátumát, így lett 2005-ből 1995. A sereg – hogy némileg helyrebillentse renoméját és a család zaklatott idegállapotát – megígérte, hogy a közeljövőben egy ingyenes kirándulás keretében a kis Ivanuskának bemutatják az igazi katonaéletet, hogy megtudhassa: miből is maradt ki.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!