Nagyvilág

2013.09.02. 17:06

Ukrán zászlót égettek Beregszászban

Ukrajna - A rendőrség elfogta azokat a fiatalokat, akik a kárpátaljai városban letépték egy zászlótartó rúdról az ukrán lobogót, majd felgyújtották azt.

Ukrajna - A rendőrség elfogta azokat a fiatalokat, akik a kárpátaljai városban letépték egy zászlótartó rúdról az ukrán lobogót, majd felgyújtották azt.

A Censor.net internetes hírújság értesülései szerint az állami zászló meggyalázása ügyében a Szvoboda Országos Egyesülés beregszászi járási szervezete az állami jelkép meggyalázása címén rendőrségi feljelentést tett. Az ukrán nacionalista párt felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy haladéktalanul kerítsék kézre, és példás büntetést szabjanak ki az elkövetőkre.

A beregszászi rendőrség egyetlen nap alatt felkutatta a zászlógyújtogatókat. Mint kiderült, egy 16-23 éves fiatalokból álló társaságnak jutott eszébe a cselekmény, amit ők csak ártatlan csínynek tartanak. Az ittas galerinek augusztus 31-én éjjel szúrt szemet a Szvoboda beregszászi székhelye előtti, 4-5 méter magasban lévő zászló, amit egymás vállára állva könnyen megszereztek, aztán megnézték, hogy gyúlékony anyagból készült-e.

A rendőrségi közlemény nem tartalmazza sem az elkövetők nevét, sem a nemzetiségi hovatartozásukat. Csak annyi ismeretes, hogy egy közeli faluból ruccantak fel a városba szórakozni.

Ukrajnában az állami jelképek szándékos megrongálásáért pénzbírság, illetve 6 hónapig terjedő szabadságvesztés róható ki. A Btk. vonatkozó cikkelye ugyanakkor arra is kitér, hogy a cselekmény csak abban az esetben számít büntetendőnek, ha azt a nyilvánosság előtt követik el.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!