Nagyvilág

2014.01.17. 12:38

Lemásolta a putyini „ügynöktörvényt” az ukrán kormánytöbbség

Ukrajna - Egyszerre korlátozza a sajtószabadságot, szélesíti ki a rendvédelmi szervek jogköreit és lehetetleníti el az érdekvédelmi szervezetek tevékenységét a csütörtökön elfogadott ukrán törvénymódosító-csomag.

Ukrajna - Egyszerre korlátozza a sajtószabadságot, szélesíti ki a rendvédelmi szervek jogköreit és lehetetleníti el az érdekvédelmi szervezetek tevékenységét a csütörtökön elfogadott ukrán törvénymódosító-csomag.

A hidegháborús érát idéző, az emberi jogokat korlátozó törvényi szigorításoknak az Ukrajnában élő magyarokat is érintő kitétele gyakorlatilag egy az egyben lemásolja azt a múlt év júniusában elfogadott orosz jogszabályt, amely „külföldi ügynökökként” kezeli a külföldi pénzügyi támogatásban részesülő civil szervezeteket. A „külföldi ügynökökké” minősített civil szervezetekre mostantól más jogszabályok vonatkoznak, és ellenőrzésük is szigorúbb lesz.

A szigorítás terén fokozottan érintett például az ukrajnai magyarság legrégibb érdekvédelmi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is, amelynek működése jelentős mértékben függ a magyarországi kormányzati, állami és civil alapítványi támogatásoktól. De ide tartozik az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), a magyar pedagógusok, diákok, könyvtárosok, orvosok, vállalkozók stb. érdekvédelmi szervezetei is, amelyeknek a jövőben minden külföldről származó támogatásról, segélyről haladéktalanul tájékoztatniuk kell a hatóságokat, és havi rendszerességgel be kell számolniuk az összegek és eszközök felhasználásáról.

Az igazságszolgáltatásról és a bírók státusáról szóló törvény, valamint az állampolgárok biztonságának védelmével kapcsolatos eljárási törvények módosításáról szóló törvénycsomag a továbbiakban kitér a gyülekezési jog, a polgári tiltakozó megmozdulások lehetőségeinek, valamint a kormányzati hivataloknál dolgozó tisztségviselőkről publikálható adatok korlátozására is. A tömegrendezvényeken és -megmozdulásokon mostantól például tilos az arc eltakarása, az egyenruhák viselése, a rendőrök és más, közfeladatokat végző, hivatalos személyes szidalmazása, a radikális tartalmú szóróanyagok terjesztése.

A hatósok letilthatják a hatalomnak nem tetsző tartalmaknak helyt adó internetes oldalakat, kötelezővé válik az információs portálok hivatalos bejegyzése, kétévi börtönre ítélhetők a rágalmak szerzői és terjesztői, sőt a vádlottakat a saját vagy a jogi képviselőik távollétében is elítélheti a bíróság.

A szóban forgó törvénymódosító csomagot gyakorlatilag észrevétlenül, minden előzetes egyeztetés vagy plenáris vita nélkül fogadta el egyszerű többséggel az ukrán Ráda, miközben az ellenzéki honatyák éppen közelharcot folytattak az elnöki pulpitus megkaparintásáért, illetve az idei költségvetés elfogadásának megakadályozásáért. Mindkét csatában kudarcot vallottak.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!