Nagyvilág

2014.02.28. 14:19

Janukovics sajtótájékoztatóján az alma is tilos

Hihetetlenül szigorú beléptetési procedúrával juthattak csak be az újságírók a hatalmától megfosztott ukrán elnök oroszországi sajtótájékoztatójára.

Hihetetlenül szigorú beléptetési procedúrával juthattak csak be az újságírók a hatalmától megfosztott ukrán elnök oroszországi sajtótájékoztatójára.

A Rosztov-na-Donuban (doni Rosztovban) meghirdetett sajtóeseményre végeláthatatlan sorokban érkeztek a média munkatársai a világ minden tájáról. A dél-oroszországi iparváros repüléstechnikai expójának erre a célra kijelölt épületét magas fémkerítéssel vették körül, melynek egyetlen beléptető kapujában megerősített őrség teljesített szolgálatot.

A szökésben lévő ukrán államfő tájékoztatójára érkező újságírók táskáit és ruházatát a marcona testőrök vizsgálták tüzetesen átvizsgálták, egyenként figyelmeztetve a sajtó munkatársait, hogy csakis a legszükségesebb holmikat vihetik be az elkerített területre, így az író-, hang- és képrögzítő eszközökön kívül minden egyebet a ruhatárban kellett hagyniuk. Egy újságírótól még az uzsonnájául szolgáló almát is elkobozták, nehogy eszébe jusson megdobnia a tiltott gyümölccsel az odahaza tömeggyilkossággal gyanúsított elnököt.

A kalandos módon Oroszországba menekült Viktor Janukovics korábban közleménnyel fordult "az ukrán néphez", amelyben kijelentette, hogy továbbra is Ukrajna törvényes államfőjének tekinti magát, valamint védelmet kért és kapott az orosz hatóságoktól. Rosztov-na-Donu az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, amely a Janukovics fellegvárának tartott ukrajnai Donyeck várostól mintegy 200 kilométerre fekszik.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!