Nagyvilág

2014.03.25. 07:28

Túszszabadítást szolgálhatott a Krími áramszünet

Andrij Parubij nem erősítette meg és nem is cáfolta a sajtóértesülést, miszerint a tegnap éjjeli áramszünet a túszként fogva tartott ukrán katonák és civilek kiszabadítását szolgálta.

Andrij Parubij nem erősítette meg és nem is cáfolta a sajtóértesülést, miszerint a tegnap éjjeli áramszünet a túszként fogva tartott ukrán katonák és civilek kiszabadítását szolgálta.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) titkára mai sajtótájékoztatóján diplomatikusan válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a Krím-félsziget településeinek több mint harmadát érintő vasárnap éjjeli áramkimaradás nyomásgyakorlás volt-e a krími oroszok által elfoglalt ukrán laktanyákon őrizetbe vett katonák és civilek szabadon engedése céljából.

„Ukrajna nyilvános és nem publikus intézkedéseket is foganatosít annak érdekében, hogy kiszabaduljanak a túszként fogva tartott honfitársaink” – válaszolta Andrij Parubij. Hozzátette, hogy léteznek olyan eszközök, amelyek alkalmazása nem hozható nyilvánosságra. A kijevi kormányzat őszintén reméli, sőt meggyőződése, hogy mire befejezik mindazon intézkedések ismertetését az orosz fél számára, amelyek Ukrajnának módjában állnak, valamennyi jelenleg fogva tartott ukrán állampolgárt szabadon engedik – mondta az RNBO titkára.

Vasárnap este áramkimaradás volt a Krím egyes részein, mely többek között Szimferopolban, Jaltán, Alustán, Szimeizben, Kercsben és más városokban is éreztette hatását. A még ukrán kézben lévő Krimenergo hétfői hivatalos közleményében az állt, hogy „a magasfeszültségi hálózatban bekövetkezett jelentős meghibásodás” okozta az áramkimaradást.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!