Nagyvilág

2014.03.11. 16:11

Videó: Ismét felgyújtották a vereckei emlékművet

Ukrajna - Ismeretlen elkövetők hétfő este gyúlékony folyadékkal öntötték le és felgyújtották a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékművet.

Ukrajna - Ismeretlen elkövetők hétfő este gyúlékony folyadékkal öntötték le és felgyújtották a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékművet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodájában a hágóra kihelyezett térfigyelő kamerák éjjeli felvételeit visszanézve észlelték, hogy hétfő este 21 óra körül két ismeretlen férfi felmászott az emlékjelre, lelocsolta valamilyen folyadékkal, amit azután meggyújtottak.

)

A KMKSZ illetékesei elmondták, hogy Vereckei-hágó közelében fekvő Verbjazs (Verebes) község polgármestere a szövetség kérésére kedd délben elment az emlékműhöz, hogy felmérje a károkat. A polgármester elmondása szerint megrongálódott az oltárkő és sűrű, fekete korom borítja az emlékmű felületét.

)

A korábban számtalanszor meggyalázott – megrongált, összefirkált, felgyújtott – emlékjel és környékének teljes felújítását 2012 októberében végezték el a magyar állam költségén. Ugyanekkor térfigyelő kamerákat is kihelyeztek, melyek képeit a KMKSZ legfontosabb irodáiban és a kárpátaljai magyar külképviseleteken figyelik.

)

Az emlékmű újraavatásán részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetőivel folytatott megbeszélése során a házelnök, utalva a magyar emlékmű elleni támadásokra leszögezte, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű megépítése nélkülöz minden mögöttes szándékot.

)

Válaszukban a kárpátaljai vezetők akkor annak a reményüknek adtak hangot, hogy a vereckei emlékművel kapcsolatos incidensek nem rontják Magyarország és Ukrajna általuk kiválónak nevezett kapcsolatait. Arról biztosították Kövér Lászlót, hogy már történtek lépések annak érdekében, hogy a jövőben ne tudják megrongálni a vereckei magyar emlékjelet.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!