Nagyvilág

2014.06.25. 13:48

Lázonganak a Kárpátalja-zászlóalj katonái

Nem hogy golyóálló mellény vagy fegyver, de sok esetben még bakancs, sőt mundér sem jut a Kárpátalja Territoriális Védelmi Zászlóalj katonáinak.

Nem hogy golyóálló mellény vagy fegyver, de sok esetben még bakancs, sőt mundér sem jut a Kárpátalja Territoriális Védelmi Zászlóalj katonáinak.Az önkéntesekből és frissen besorozott kiskatonákból verbuvált zászlóalj immár hetek óta táborozik az egyik Ungvárhoz közeli katonai gyakorlótéren, ahová eredetileg csak pár napra vezényelték ki őket, hogy a kárpátaljai hágók védelmét gyakorolják egy lehetséges támadás esetére. Az Uzhgorod.in hírportálnak adott interjúban az erősen csapzottnak látszó hadfiak egymás szavába vágva sorolták panaszaikat.

Leginkább a behívóval érkezett újoncok és tartalékosok vannak bajban, akinek meg sem fordult a fejükben, hogy otthonról vigyenek magukkal bakaruhát. A zubbonyaik alatt azt az inget kénytelenek viselni hetek óta – mosás nélkül! – amiben megjelentek a sorozóbizottság előtt. Sokuknak surranó sem jutott, így az otthoni sportcsukákban kénytelenek átvészelni a kiképzést. De még így is ők jártak jobban azon társaiknál, akik tisztességben kivénült, megkérgesedett bakancsokban gyötrik a bütykeiket. A haza szolgálatát önként vállaló társaik bezzeg teljes menetfelszerelésben rukkoltak be.

Az egyéb körülmények azonban már egyaránt bántja mind az öreg rókák, mind pedig a kopaszok bajszát:

– Azt mondták, egy hetet kell csak a terepen töltenünk, s utána a laktanyában folytatják a kiképzésünket, ehelyett azonban már egy hónapja itt, az erdőszélen büdösödünk – panaszolják. – Rettenetesen hiányzik már egy jó zuhany.

Csakhogy még a hétvégére sem engedik őket haza, még azokat sem, akik netán a szomszédos falvakban laknak. A tisztek zöme bezzeg minden éjszaka lelép, és az otthoni pihepuha ágyikójában alussza ki a gyakorlatoztatás fáradalmait. Úgy tűnik, ők teljességgel elégedettek a helyzettel, míg a közkatonák az altisztekkel együtt egyre zúgolódnak, s ezzel együtt zuhan a harci kedvük is. A négyszáz fős zászlóaljból ma már alig ötvenen repesnek a vágytól, hogy valódi harci feladatot láthassanak végre el.

Az ungvári Megyeháza előtti téren épp a minap rendeztek tüntetést a Kárpátalja-zászlóaljba sorozott fiatalok szülei és hozzátartozói. Az anyák és feleségek nagyon nem szeretnék, hogy a fiaikat-férjeiket a keleti mészárszékre vezényeljék. Legalábbis nem ilyen felkészületlenül és hiányos felszereléssel. Az aggódó asszonyokat Ivan Vaszilcun próbálta megnyugtatni a Kárpátalja megyei katonai parancsnokság képviseletében. Elmondta, hogy mindent megtesznek a hiányzó katonai eszközök pótlása érdekében: gyűjtéseket rendeznek, mecénásokat vonnak be. Olyan is előfordult már, hogy egy-egy község lakossága dobta össze a golyóálló mellény beszerzéséhez szükséges pénzt a faluból besorozott fiatalember részére.

– Ami a zászlóaljnak a harcmezőre vezénylést illeti, minden Kijeven múlik – mondta az ezredes. – Mi felkészülve várjuk parancsot. De egyelőre a helyzet változatlan.

- Palkó István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!