Nagyvilág

2014.09.05. 13:59

Mozgó házfalakról álmodozik a Samsung

A Samsung által megálmodott házakban a falak aszerint mozognak, hogy hány ember tartózkodik éppen az ingatlanban. Így nem lesz gond 100 fős partit tartani a panelban?

A Samsung által megálmodott házakban a falak aszerint mozognak, hogy hány ember tartózkodik éppen az ingatlanban. Így nem lesz gond 100 fős partit tartani a panelban?

Berlinben jelentette be a Samsung, hogy olyan házakat szeretnének tervezni, melyek "riszponzívak". A responsive kifejezést eddig csak weboldalakra használták és nagyjából azt jelenti, hogy az oldal szélessége a képernyő méretéhez igazodik, vagyis ugyanazt a portált meg tudjuk nyitni okostelefonon, táblagépen vagy asztali gépen is, az élmény ugyanaz marad. Ennek megfelelően a responsive otthon azt jelentené, hogy ha csak ketten élnek egy lakásban, akkor annak mérete default üzemmódban 60 négyzetméter. Ha születik egy gyermek, akkor a falak kitolódnak és máris 100 négyzetméteren találjuk magunkat. Elvileg az sem gond, ha egy kisebb esküvőt rendezünk, a falak mindig az adott helyzethez alkalmazkodnak. Ez az elgondolás nem lenne rossz a fűtésszámla csökkentésére sem. Ha nem vagyunk otthon, akkor a házunk minimális méretre zsugorodhatna.

Nem csak a méreten agyaltak a tervezők, egy ilyen jövőbeli okos házban minden mindennel kommunikálna. A hűtő például jelezné, ha valamely termék megromlott. A sütő fölé pedig hologramokkal vetítenék ki a recepteket, így a szakácskönyv sosem lenne piszkos. Mindezek persze egyelőre csak álmok, de az 2014-es IFA-n tartott prezentációban kiemelték, hogy a dolgok nagyon gyorsan változnak. Gondoljunk csak bele, az okotelefonok és a táblagépek mindössze néhány év alatt gyökeresen átalakították a hétköznapjainkat. Miért ne lehetne a következő nagy megújulás az ingatlanok területén?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!