Nagyvilág

2015.04.09. 09:30

John Kerry és az amerikai Helsinki Bizottság állásfoglalása a romák integrációja mellett

Washington, 2015. április 9., csütörtök (MTI) - Közleményben fejezte ki a romák integrációja és emberi jogainak védelme iránti elkötelezettségét John Kerry amerikai külügyminiszter és az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának két társelnöke a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

Washington, 2015. április 9., csütörtök (MTI) - Közleményben fejezte ki a romák integrációja és emberi jogainak védelme iránti elkötelezettségét John Kerry amerikai külügyminiszter és az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának két társelnöke a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

A külügyminiszter Barack Obama elnök és az amerikai nép nevében kifejezte tiszteletét minden roma előtt a nemzetközi nap alkalmából. Az amerikai diplomácia vezetője szerint azonban az ünneplés közben sem szabad megfeledkezni azokról a nehézségekről, amelyeket a romák mindennapi életükben megtapasztalnak.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államok ebből az alkalomból megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy minden roma be tudjon illeszkedni hazája társadalmába. hogy a társadalom minden más tagjával egyenlő bánásmódban kell részesülnie, valamint amellett, hogy minden ember számára - függetlenül etnikai, nemzetiségi, vagy vallási hovatartozásától - váljék lehetővé képességeinek teljes körű kibontakoztatása.

A külügyminiszter megbecsüléséről biztosította mindazokat az aktivistákat és polgárokat, akik nap mint nap a diszkrimináció ellen küzdenek.

"Senki sem éhezhet, nem küldhető el az iskolából, senkitől nem tagadható meg egy állás megalapozatlan indokok vagy előítéletek miatt" - írta John Kerry.

Chris Smith republikánus képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke és Roger Wicker republikánus szenátor, a testület társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a romáktól több olyan országban, amely tagja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek, továbbra is megtagadják a lakhatáshoz való egyenlő hozzáférést, hogy aránytalanul sújtja őket a nagy arányú munkanélküliség, és hogy a közéletben rendszeresen szembesülnek a diszkriminációval. A kommüniké szerzői szerint mindennapos a faji alapú rendőrségi profilalkotás, a tömeges kilakoltatás, és az erőszakkal való kitoloncolás.

"A roma gyerekek elégtelen ellátásban részesülnek a kormányok részéről, és nem biztosítják számukra a hozzáférést a minőségi oktatáshoz. Egyes országokban a szisztematikus szegregáció eltávolítja a romákat a rendes iskolákból, és tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknek szánt oktatási intézményekben helyezi el őket" - írta Smith és Wicker, rámutatva, hogy a roma gyerekek túlnyomó többsége ilyen körülmények között lemarad.

"Válaszul erre az emberi tragédiára, az európai kormányok a romák számára cselekvési terveket és keretstratégiákat alkottak az elmúlt két évtizedben. Azonban ezekből az erőfeszítésekből nagy részben hiányzott a siker az egyik fő összetevő: a politikai akarat. A Nemzetközi Roma Napon javasoljuk EBESZ-ben résztvevő nemzetek kormányainak, hogy az egész régióban újítsák meg elkötelezettségüket a romák alapvető emberi jogainak védelme és előmozdítása iránt" - hangzott az amerikai Helsinki Bizottság vezetőinek közleménye.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!