Nagyvilág

2015.05.17. 14:06

A magyar feliratok ellen uszít az ukrán radikális kormánypárt

Az ukrán kormánykoalícióban részes Radikális Párt elnökhelyettesét kihozták a sodrából a Kárpátalján látott kétnyelvű feliratok.

Az ukrán kormánykoalícióban részes Radikális Párt elnökhelyettesét kihozták a sodrából a Kárpátalján látott kétnyelvű feliratok.

Az Oleg Ljasko nevével fémjelzett ukrán radikálisok alvezére a legnagyobb internetes oldalon fejezte ki megdöbbenését a beregszászi állami hivatalokon látott magyar nyelvű feliratok kapcsán. Andrij Lozovij főleg azon akadt ki, hogy még a járási rendőrkapitányság bejáratánál is feltüntették magyarul az intézmény megnevezését.

A kormánypárti politikus szerint nem elég, hogy a kapitányságnak otthont adó épület az Osztrák-Magyar Monarchia idején közismerten nyilvánosházként üzemelt, és a helyiek szerint azóta legfeljebb csak a cégér változott – de hogy egy ukrán állami intézményen még magyar felirat is szerepeljen, az már minden határon túlmegy.

„Ha engem kérdeznek, felőlem mindenki beszélgessen azon a nyelven, ami neki jólesik, sőt akár az üzleteken is lehetnek magyar feliratok. De hogy egy UKRÁN állami hivatalon – ez abszurdum” – fogalmaz az ukrán kormánykoalíció radikális szárnyának frakcióvezető-helyettese.

Lozovij bevallja, hogy a helyi közösség képviselőivel folytatott beszélgetései során igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy ez a kérdés lényegtelen, nem érdemes feszegetni, hogy helyi szinten az ilyesmi nem jelent problémát. „Csakhogy – írja a politikus – hasonlóan kezdődött a Krímen is. Ugyanezek voltak az érvelések. Mindenütt két tábla volt. Azután az ukránt egyszer csak levették…”

A hivatalosan 450 fős ukrán törvényhozás 302 tagú kormánykoalíciójában a Radikális Párt 21 képviselővel van jelen. A legnépesebb kormányerőt a Petro Porosenko nevével fémjelzett, számos különböző politikai erőből összetevődő tömb alkotja, melynek Brenzovics László, a kárpátaljai magyarság képviselője is tagja. A Lozovij által is képviselt radikálisok képezik a koalíció leghangosabb vonulatát. A Rádában kirobban botrányos jelenetek és verekedések többségét rendszerint ők provokálják ki.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!