Nagyvilág

2015.08.05. 13:28

Romákból lesznek a legjobb ukrán felderítők?

Kárpátalján rövidesen kezdetét veheti a romák tömeges behívása a seregbe, miután a soros mozgósítási etap is kudarcba látszik fulladni.

Kárpátalján rövidesen kezdetét veheti a romák tömeges behívása a seregbe, miután a soros mozgósítási etap is kudarcba látszik fulladni.

A kárpátaljai hadkiegészítő parancsnok a minap a helyi cigánybárókkal ült tárgyalóasztalhoz, hogy meggyőzze őket a romák katonai mozgósításának szükségességéről. Az előző mobilizációs hullám a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az előírt fejkvóta tekintetében csupán 44 százalékban járt sikerrel, és a jelenlegi szakasz még ennél is szomorúbb eredményekkel kecsegtet. A toborzóirodák ezért mindent elkövetnek, hogy elkerüljék az újabb kudarcot.

Az Ungvári Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője a romák mozgósításában látta meg annak lehetőségét, hogy ne kerüljön az állásába az újabb fiaskó. Mikola Zsuravljov minapi interjújában úgy fogalmazott, hogy „A cigányok csak lopnak, csalnak, nem dolgoznak, viszont a segélyekért sorba állnak.”

Véleménye szerint az állam az elmúlt években a szociális juttatások, köztük a gyermektámogatás révén hrivnyamilliárdokkal támogatta a romákat. Ezért úgy véli, itt az ideje, hogy viszonozzák ezt, illetve csak azok kapjanak segély, akik hajlandóak megvédeni Ukrajnát.

– A romákból remek felderítő lenne, nincs is náluk jobb ember erre a posztra, mivel megvan hozzá az eszük és a ravaszságuk is – nyilatkozta a parancsnok.

Az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda egyelőre önkéntesek jelentkezését várja a romák soraiból. Az elmúlt napokban egyelőre négy ungvári roma férfi jelentkezett önkéntes katonai szolgálatra – jelentette be a hadkiegészítő parancsnoka. közülük hárman hajlandóak azonnal bevonulni. Mivel egyikük sem rendelkezik ukrán személyigazolvánnyal, az okmányiroda gyorsított eljárásban számukra állítja ki a szükséges okmányokat – írja a KárpátHír.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!