Nagyvilág

2015.10.23. 09:58

Sötét lovaggá ütötték Lenint Ukrajnában

Ukrajna - Az odesszai Presszmas gépgyár területén magasló Lenin-szobor mostantól büszke Darth Vaderként hirdeti a proletariátus erejét a dolgozó népet elnyomó hatalommal szemben.

Ukrajna - Az odesszai Presszmas gépgyár területén magasló Lenin-szobor mostantól büszke Darth Vaderként hirdeti a proletariátus erejét a dolgozó népet elnyomó hatalommal szemben.

Az ipari présgépeket előállító gyár központi terén magasló alkotásnak az Ukrajnában idén országosan meghirdetett „dekommunizációs” törvény áldozatául kellett volna esnie. A vállalat dolgozó kollektívája, a környező munkásotthonok és lakótelepek lakói azonban heves ellenállást tanúsítottak az elnyomó rezsim jelképeinek és emlékeinek eltörlésére hivatott jogszabály helyi alkalmazásával szemben.

Kompromisszumos megoldásként végül a világ számos táján ismert helyi szobrász, Alekszandr Milov tervezetét fogadták el, aki az orosz kommunizmus atyját – némi plasztikai beavatkozással – a George Lucas által megálmodott Sötét Erő Lordjává formázta át, aki mégiscsak népszerűbb a mai fiatalság körében, mint a néhai Vlagyimir Iljics Uljanov.

Egy friss szemlélődő első pillantásra meg nem mondaná, hogy Vader Nagyúr leple és álarca alatt ugyanaz a Lenin-alak lapul, amelyik évtizedeken át képviselte a saját korának sötét erejének megfelelő kommunizmus eszméjét a szebb időket is látott odesszai gyártelepen.

A Darth Vaderre jellemző kiegészítőket a művész egy speciális, eddig még sehol sem szabadalmaztatott ragasztószerrel rögzítette a szoborra. A Csillagok Háborúja sorozatból megismert lovagi eszközöket pedig állítólag olyan, a világűrben használatos titánötvözetből alkotta meg, amelyet állítólag egyenesen a NASA-tól szerzett be.

Darth Vader első ukrajnai szobrának ünnepélyes felavatására péntek délelőtt, magyar idő szerint 10 órakor kerül sor.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!