Nagyvilág

2015.10.09. 12:48

Újabb véres leszámolás és gyújtogatás Munkácson

Munkács - Gyilkosságba majd gyújtogatásba torkollott a kárpátaljai város roma közössége és az önjelölt cigánybárójuk családja között kirobbant konfliktus péntek hajnalban.

Munkács - Gyilkosságba majd gyújtogatásba torkollott a kárpátaljai város roma közössége és az önjelölt cigánybárójuk családja között kirobbant konfliktus péntek hajnalban.

A száraz tényekre hagyatkozó rendőrségi közlemény szerint péntekre virradó éjjel két fiatalember belekötött egy harmadikba, és a szóváltás során néhány pofon is elcsattant. Röviddel ezután egy terepjáró fékezett a helyszínen, melyből lövések dördültek, és az egyik támadó összeesett. A sérültet kórházba szállították.

Helyszíni jelentések szerint a pofozkodás sértettje az önmagát a munkácsi romák vezérének kikiáltott, tucatnyi bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Lakatos Kálmán egyik fia volt. Ugyanő volt az is, aki később fegyverrel vett elégtételt a sérelméért. Az áldozat szintén roma volt.

A lövöldözés hírére az egész romatábor felzúdult, és a cigánybáró házához vonult, amely percekkel később már hatalmas lángokkal égett. Ekkor már ismert volt, hogy a meglőtt fiatalember röviddel a kórházba szállítás után életét vesztette.

A feldühödött tömeg minden eszközzel akadályozta a kivonuló tűzoltók munkáját, így reggelre az értékes ingatlan helyén csak üszkös romok maradtak. Szemtanúk szerint a garázsban és az udvaron tárolt fél tucat különböző gépjármű is kiégett. Mivel a gyilkosság gyanúsítottja ismeretlen helyre távozott, a rendőrség lezárta a városból kivezető utakat.

A délelőtt folyamán mintegy 100-150 fős feldühödött tömeg gyűlt össze a helyi kapitányság előtt. A rendőrfőnök személyesen próbálta nyugalomra inteni az embereket, közölve, hogy a feltételezett gyilkost elfogták. Jónás János, munkácsi romák városi tanácsi képviselője a sajtónak elmondta, hogy az áldozat rokonsága attól tart, hogy a hatóságok ezt az ügyet is megpróbálják eltusolni, mint ahogy az önjelölt cigánybáró egyéb törvényellenes ügyleteivel is tették éveken keresztül.

A Kárpátalja Megyei Ügyészség az imént közölte, hogy a gyilkosság gyanúsítottját és annak apját valóban őrizetbe vették. Kihallgatásuk és a tanúk meghallgatása jelenleg is tart.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!