Nagyvilág

2016.05.02. 16:53

Szijjártó: nincsenek politikai akadályok a palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok előtt

Budapest - A palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése előtt nincsenek politikai akadályok - jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-palesztin üzleti fórumon hétfőn, Budapesten.

Budapest - A palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése előtt nincsenek politikai akadályok - jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-palesztin üzleti fórumon hétfőn, Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a kormányok felelőssége az, hogy kikövezzék azt az utat, ahol a gazdasági kapcsolatok fejlődhetnek. Palesztina esetében ez megtörtént, tavaly novemberben a külügyminisztériumok együttműködési megállapodást írtak alá - jelentette ki.

Elmondta: Európa és Magyarország érdeke is, hogy béke, biztonság és stabilitás legyen a Közel-Keleten. A kétállamos megoldást csak az erőszak megfékezésével, Izrael és Palesztina közötti közvetlen tárgyalásokkal lehet elérni - szögezte le. Magyarország álláspontja szerint szükséges a nemzetközi közösség segítsége ahhoz, hogy sikeres legyen a béketárgyalás, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a béketárgyalások újraindítását - mondta.

Kitért arra, hogy Palesztina szeretné diverzifikálni élelmiszeripari és mezőgazdasági importját, Magyarország pedig mindkét területen nagyon jó eredményeket tud felmutatni. Beszámolt a Vörös-tenger és a Holt-tenger közötti csatornaépítés nagyszabású tervéről is, amelyre magyar építőipari cégek is pályázhatnak, megfelelő tanúsítványok megszerzése után.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Eximbank jogi és pénzügyi hátteret is tud nyújtani a kétoldalú üzletek során. Hitelkeret áll rendelkezésre a Palesztinába exportáló magyar, illetve a Magyarországon üzleti lehetőséget kereső palesztin cégek részére - mondta.

Magyarország elkötelezett a humanitárius és fejlesztési segítségnyújtás mellett - szögezte le, hozzátéve, hogy Magyarország támogatta az Európai Bizottság 268 millió dolláros csomagját márciusban, amelyet a palesztin területek fejlesztésére, támogatására nyújtott.

Elmondta azt is, hogy szeptembertől 15-ről 50-re emelték az ösztöndíjak számát, amellyel palesztin diákok Magyarországon tanulhatnak.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter kiemelte: a két ország mintegy 30 évre visszanyúló kapcsolata során a politikai dimenzióra koncentráltak, pedig a gazdasági oldal, a befektetések ösztönzése is nagyon fontos. Nem késő, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat is, erre a mostani üzleti fórum is kiváló lehetőséget ad - szögezte le. A külügyminiszter kiemelte: a palesztin üzletemberek mindenhol jelen vannak a világban, Magyarországon is; az ő sikerüket kellene becsatornázni egy intézményesített üzleti fórumba.

Úgy vélte, ösztöndíjasok számára ajánlásokat kellene adni mindkét ország részéről, milyen területek a legfontosabbak a kétoldalú kapcsolatokban, melyekre érdemes hangsúlyt helyezni. Ez egy nagyon jó stratégiai befektetés a hosszú távú kapcsolatokba - szögezte le.

Az üzleti fórum során a két ország kereskedelmi kamarájának képviselői egyetértési megállapodást is aláírtak. Az eseményt a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Palesztin Befektetés-ösztönzési Ügynökség szervezte.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!