Nagyvilág

2016.08.19. 17:09

Szlovákiában továbbra is vezet a Smer, de támogatottsága csökkent

Prága/Pozsony - Továbbra is a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legnépszerűbb párt Szlovákiában, de támogatottsága az utóbbi hónapokban csökkent.

Prága/Pozsony - Továbbra is a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legnépszerűbb párt Szlovákiában, de támogatottsága az utóbbi hónapokban csökkent.

A Focus ügynökség augusztus közepén készített országos felmérése szerint ha most tartanának parlamenti választást Szlovákiában, akkor a jelenlegi nyolc párt helyett csak hét jutna be a törvényhozó testületbe, kiesne a Háló (Siet). Bejutna a parlamentbe a Most-Híd, míg a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ezúttal sem tudná átlépni a parlamenti küszöböt - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

Augusztus közepén a Smert választotta volna a megkérdezettek 27 százaléka, ami 47 parlamenti mandátumot hozott volna a párt számára. A második helyen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végzett a felmérésben 14 százalékkal, ami 24 parlamenti képviselőt jelentene. A harmadik a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ellenzéki párt lett, amelynek támogatottsága 13,7 százalékos, ami szintén 24 parlamenti képviselői helyet ér. Negyedik az OLaNO-NOVA lett volna 9,7 százalékkal és 17 mandátummal, míg az ötödik a Mi Szlovákiánk Néppárt 8,9 százalékkal és 15 mandátummal. A Boris Kollár vezette Családunk 6,9 százalékkal és 12 képviselői hellyel a hatodik, míg utolsóként a Most-Híd jutna be a parlamentbe 6,1 százalékos támogatással és 11 mandátummal.

Összehasonlításul a márciusi választás eredménye alapján szerzett mandátumok: Smer-SD 49, SNS 15, SaS 21, OLaNO-NOVA 19, Mi Szlovákiánk 14, Családunk 11, Most-Híd 11, Háló 10.

Jelenleg a Háló támogatottsága 1,4 százalék. A Magyar Koalíció Pártját (MKP) a megkérdezettek 3,6 százaléka támogatta volna az augusztusi választáson, míg a kereszténydemokraták (KDH) támogatottsága 4,6 százalékos.

A Focus szerint a megkérdezettek 14 százaléka biztosan nem venne részt a választáson, és 9,3 százalék, nem tudta, kire szavazna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!