Nagyvilág

2016.11.10. 08:27

Amerikai elnökválasztás - A republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is

Washington - A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

Washington - A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak. A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az "elefántos" párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el.

Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában - ahol eddig republikánus volt a kormányzó - és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek.

Az elnökválasztás eredménye szerint Donald Trump az elektori kollégium 289 tagjának támogatását nyerte el, míg a demokraták jelöltje, Hillary Clinton 218 elektort nyert meg magának. A leadott választói voksok alapján ugyanakkor Donald Trump a szavazók 47,5 százalékának támogatását kapta meg, míg Hillary Clintonra két tizedszázalékkal többen szavaztak, az ő támogatottsága 47,7 százalékos lett. Ez azt jelenti, hogy Clinton - noha vereséget szenvedett - valamivel több mint 200 ezer szavazattal többet kapott, mint Trump.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerdán a wisconsini Janesville-ben tartott sajtótájékoztatóján méltatta Donald Trump győzelmét. Úgy fogalmazott: a megválasztott elnök "meghallott olyan hangokat is országunkban, amelyeket mi egyáltalán nem hallottunk". Ryan, aki maga is wisconsini, elmondta, hogy már kétszer is beszélt Donald Trumppal, s tudatta vele, hogy a Republikánus Párt egységesen felsorakozott mögötte. A házelnök hangsúlyozta: Trump egységes republikánus kormány munkáját irányítja majd. Leszögezte azt is, hogy a képviselőházban a republikánusok több mandátumot szereztek, mint amennyire számítottak, többségük szilárd , s "ez nagyrészt Donald Trumpnak köszönhető". Majd hozzátette: "kétségtelen, hogy a mi demokráciánk zavaros is lehet, országunk mélyen megosztott, de most, ahogyan azt négyévente megtesszük, a hosszú kampányban szerzett sebek begyógyításán kell dolgoznunk. A megújulás idejének és nem egymás hibáztatásának kell elkövetkeznie."

Szerdán délelőtt már két volt elnök, George W. Bush és édesapja, George H. Bush is gratulált és sikereket kívánt Donald Trumpnak. Mindazonáltal egyik Bush sem Trumpra szavazott, mindketten Evan McMullin független konzervatív elnökjelöltre adták voksukat.

- MTI -


Moszkva - Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

 


USA - Kemény első napja lesz az Egyesült Államok új elnökének, ha az összes ígéretét betartja.

 

 


Washington - Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke szerint eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak.

 


Egy fotó többet elárul, mint gondolnánk. Nézzük, hogyan viszonyulnak az emberek amerikai Republikánus Párt jelöltjének győzelméhez.

 


Washington - Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez - írja az MTI.


Budapest - A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.


Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.


Budapest - Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.


Budapest - A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.


Elnököt választ kedden az Amerikai Egyesült Államok, hamarosan kiderül, hogy ki lesz a nagyhatalom új elnöke: a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Donald Trump.

 


Washington - A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!