Nagyvilág

2017.04.23. 11:10

Kuruc kori lakodalomra hívogatnak a munkácsi várba

Munkács - Thököly Imre és Zrínyi Ilona esküvőjének 335. évfordulójára nagyszabású menyegzőfesztivált rendeznek a híres pár egybekelésének eredeti helyszínén: Munkács várában.

Munkács - Thököly Imre és Zrínyi Ilona esküvőjének 335. évfordulójára nagyszabású menyegzőfesztivált rendeznek a híres pár egybekelésének eredeti helyszínén: Munkács várában.

A 25 éves kuruc hadvezérvezér és I. Rákóczi Ferenc 39 éves özvegye 1682. június 15-én esküdött örök hűséget egymásnak a munkácsi vár kápolnájában. Az idei évforduló alkalmából a rendezők a fennmaradt leírások alapján próbálják meg felidézni a 335 évvel ezelőtti ceremóniát.

Thököly Imre és Zrínyi Ilona megszemélyesítői korhű ruhákban, az akkori időknek megfelelő körülmények között kelnek majd egybe június idusán, a várhatóan nagyszámú közönség szeme láttára és részvételével. A látogatókat ugyanis vendégséggel várják, melynek fogásait a történelmi feljegyzések alapján próbálják elkészíteni a munkácsi szakácsok.

Sőt, azoknak a házasulandó párokat, akik szándékukat előre jelzik, külön meglepetéssel várják. Ők ugyanis az ünnepség keretében a korabeli, 17. századi elei ceremónia szerint kelhetnek majd egybe ugyanúgy, ahogy azt három évszázada tette a vár úrnője és a kuruc vezér.

A feljegyzések szerint az 1682. évi nyolcnapos lakodalom során a vendégek összesen tíz bikát, harminchat borjút, húsz disznót, nyolcvan juhot, négy szarvast, tíz őzet, hat vaddisznót, nyolc mázsa halat és ötven mázsa mézet, valamint cukrot fogyasztottak el. Az itallal sem spóroltak: 130 hordó vörös-, 150 hordó fehérbor, 40 hordó sör és 25 hordó lengyel pálinka csordult le a torkokon – írja a Kárpátalja.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!