Nagyvilág

2017.09.12. 15:43

Kormányszinten reagáltak az ukrán oktatási törvényt ért kritikákra

Ukrajna - Az ukrán kormányfő-helyettes szerint nem sérti a kisebbségek érdekeit az új oktatási törvény, és a külföldi kritikáknak nincs valóságalapjuk.

Ukrajna - Az ukrán kormányfő-helyettes szerint nem sérti a kisebbségek érdekeit az új oktatási törvény, és a külföldi kritikáknak nincs valóságalapjuk.

Vjacseszlav Kirilenko a törvény kapcsán megjelent külföldi kritikák kapcsán egy tévéinterjúban azt állította, hogy a nemzetiségek nyelvén történő közoktatás felszámolása pont a szóban forgó kisebbségek érdekeit szolgálja. Ahhoz ugyanis, hogy érvényesülhessenek Ukrajnában, a magyar, román és más nemzetiségű diákoknak – a saját anyanyelvük tanulása mellett – az összes iskolai tantárgyat ukrán nyelven is el kell sajátítaniuk.

Miközben az ország érdeke, hogy az államnyelv az élet minden területén egyeduralkodóvá váljék, az Alkotmánynak megfelelően továbbra garantált lesz a saját anyanyelvük tanulására, fejlesztésére és ápolására vonatkozó joguk. Sőt az a joguk sem sérül, hogy a tanintézményekben az ukrán mellett a saját anyanyelvükön is elsajátíthassák a tantárgyakat, külön erre a célra létrehozott osztályokban vagy csoportokban – nyilatkozta az ukrán miniszterelnök humanitárius ügyekkel megbízott helyettese.

Az mindenképpen megengedhetetlen, hogy Kárpátalja egyes járásaiban például a magyar gyerekek egyáltalán nem tudnak ukránul. Ez nem normális jelenség egy szuverén államban – mondta a politikus.

– Felvetődtek ugyan bizonyos kérdések a román és magyar barátaink részéről. A napokban konzultálni fogunk velük külügyminisztériumi szinten, és kifejtjük nekik a mi álláspontunkat: Ukrajnában a nemzeti kisebbségek jogai soha, semmilyen módon nem korlátozódtak – szögezte le Klimkin a ZIK tévécsatornának adott interjújában.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!