Nagyvilág

2017.11.15. 18:34

Közel ezren látogatták az illegális állampolgárság-árudát Kárpátalján

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ügyészség nyomozói egy olyan bűnszervezetet leplezett le Kárpátalján, amely nagyban árusította a magyar és román állampolgárságot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ügyészség nyomozói egy olyan bűnszervezetet leplezett le Kárpátalján, amely nagyban árusította a magyar és román állampolgárságot.

Az ukrán nyomozó hatóságok által csak K-nak nevezett férfi által üzletszerűen üzemeltetett szervezet többek között olyan hamis papírokat – születési anyakönyvi kivonatokat, tanúsítványokat és igazolásokat – állított elő és kínált eladásra, amelyek lehetővé tették a magyar vagy román származás igazolását.

A házkutatások során több száz „korabeli” biankó születési bizonyítvány, hamis levéltári nyomtatvány és fejléces lap került elő, a hozzájuk való bélyegzőkkel és pecsétnyomókkal együtt. Mindezeket a saját házinyomdájukban és műhelyeikben állították elő.

A bűnszervezet vezetője elsősorban olyan személyeknek kínálta szolgáltatásait, akik származásuk folytán nem jogosultak arra, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgárságot szerezzenek a szomszédos uniós országokban. Egy-egy eredetinek tűnő iratcsomagért, azok ügyintézéséért – egészen a külhoni útlevél beszerzéséig – fejenként 5-10 ezer eurót kértek az ügyfelektől, az összeg egy részét előre fizetve.

Az illegális honosítási eljárásba külföldi hivatalnokokat is bevontak, akik között a gyanú szerint akár magas beosztású minisztériumi tisztviselők is lehettek. Kiadásaikról és bevételeikről névre szóló kimutatást vezettek, ami szintén a nyomozó hatóságok birtokába került.

Az ukrán rendőrség őrizetbe vette K. ukrán állampolgárt, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását. Jelenleg a bűnszervezet felgöngyölítése zajlik. Az ügyészség bűnszervezet keretében elkövetett közokirat-hamisítás címén készíti elő ellenük a vádindítványt – írja a Mukachevo.net.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!