Nagyvilág

2018.07.14. 20:48

Malajziában mérettetnek meg a magyarok

Kuala Lumpur - Alig pár lépésre a Petronas ikertornyoktól zajlanak a programok a Kuala Lumpur Conven­tion Centerben.

Kuala Lumpur - Alig pár lépésre a Petronas ikertornyoktól zajlanak a programok a Kuala Lumpur Conven­tion Centerben.

Versenyzőink szerdán délben (otthoni idő szerint reggel 6 órakor) megkapták az utolsó eligazítást, de ezzel még messze nem ért véget a napunk, mivel a kuala lumpuri magyar nagykövetségünk meghívására Barabás Zoltán éttermi alelnökünk előadást tartott a Tokaji borról a Berjaya University hallgatóinak. Emellett a helyi sommelier szövetség tagjainak, Volenter István szakács alelnökünk vezetésével egy különleges magyar menüsor készült a nagykövetség által meghívott protokollvendégeknek.

Nemes és egyedi ízvilág

– Már XV. Lajos francia király is tudta, hogy a Tokaji a borok királya, a királyok bora, és igaza volt: ez a csodálatos ital évszázadok óta a magyar gasztronómia egyik büszkesége – mondta Barabás Zoltán, aki úgy fogalmazott: a Tokaji a magyaroknak olyan, mint az angoloknak a királynő: mindenki ismeri és tiszteli.

– Egyedi íz- és színvilága különlegessé teszi a Tokajit, és olyan szintre emeli, amit egyetlen más desszertbor sem képvisel a világon. Sokan és sok helyen megpróbáltak már a Tokajihoz hasonló bort készíteni, és hogy ez senkinek sem sikerült, nem véletlen. A Tokaji titka ugyanis a különleges mikroklímában rejlik. A borvidék két folyó és egy hegy találkozásánál fekszik, és csak itt képződik az a fajta nemes penész, ami a világhírű aszú kialakulásához elengedhetetlen – ismertette az alelnök.

Az előadáson a résztvevők maguk is megkóstolhatták a tállyai Rózsa pincészet hatputtonyos Tokaji Aszúját, és hogy ízlett a hallgatóknak a finom nedű, az bizonyítja, hogy sokan sorban álltak egy kis repetáért. Barabás Zoltán megjegyezte: a szerdai találkozás a maláj gasztronómiai szakemberekkel segíthet abban, hogy még többen megismerjék a magyar borok, ezen belül is a Tokai Aszú nemes és egyedi ízvilágát.

A gálavacsorán turisztikai és gasztronómiai szakemberek, diplomaták vettek részt, akiket Káli Attila nagykövet, Soltész Levente konzul, Barabás Zoltán, valamint Pilar Palma, a Berjaya University operatív igazgatója köszöntöttek. A magyar szakácsok és cukrászok fantasztikus menüsort varázsoltak a vendégek asztalára, akik a vacsora végén elragadtatással beszéltek a magyar ételekről és borokról.

Csütörtökön rendezték a Global Young Chef challenge-et, ahol tíz junior készítette el versenymenüjét. Délután következett a Global Chef Challenge első tíz versenyzője, köztük Japán, Anglia, Norvégia, Dánia, USA, Thaiföld, Kolumbia, Malajzia, Németország és Izland.

A magyarok nagy napja a pénteki volt, Adamek Balázs és Murányi Mercédesz a nyolcas konyhában kezdte meg a főzést helyi idő szerint reggel 7.15-kor, magyar idő szerint hajnali negyed kettőkor. Balázsék mellett még Olaszország, az Egyesült Arab Emirátusok, Svédország, Finnország, Kanada, Hollandia, Szingapúr, Skócia és Ausztrália mutatkozott be.

A hazai versenyzőknek – a többi csapathoz hasonlóan – egy meleg és egy vegetáriánus előételt, egy főételt és egy desszertet kellett elkészíteniük és feltálalniuk a rendelkezésükre álló öt óra alatt. Kötelező alapanyagként többek között Kaluga Queen kaviárt, Sterling fehér halibutot, holland borjú karajt és két különböző Dilmah teát kellett használniuk. A meleg előételükben marinált fehér spárga, tápiókagyöngy, zellerravioli és kaviár is szerepelt, a vegetáriánus előétel citrusos halibu halfilé volt tengeri salátával, rizottó ropogóssal, karfiolpürével és halszósszal, a főétel borjú karaj volt ördögszekér gombával, kápiapaprikával rétegezett borjúnyelvvel, sült répával és töltött céklával, a desszert pedig csokoládéból, calamansiból és teából állt.

Elégedettek a szakácsaink

Balázs és Mercédesz időben elkészültek, trénerük, Volenter István a verseny végén azt mondta: elégedettek lehetünk a teljesítményükkel, hiszen technológiai hibát nem követtek el, kimunkáltságukat tekintve a tányérjaik az élvonalban szerepeltek, a húsok és a halak állaga kiváló volt, de a mártások is nagyon finomak voltak. Adamek Balázs úgy fogalmazott: sikerült megvalósítaniuk azt, amit elterveztek.

– Mindennel időben elkészültünk, és bár voltak apróbb hibák, nem lehetünk elégedetlenek. Mercédesz ke­vésbé izgult, mint a prágai kontinensdöntőn, és emiatt kapkodás nélkül tudott dolgozni.

– Úgy érzem, nem követtünk el nagy hibákat, az ételek olyanok lettek, amilyeneknek megálmodtuk őket.

A szakácsok versenye ezzel véget ért, azt, hogy Balázs és Mercédesz ételeit milyennek találta a zsűri, szombat este derül ki: a cukrászok megmérettetése után (itt Maczák Annának és Marosi Mónikának szurkolhatunk) hirdetik ki az eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!