Bulvár-celeb

2021.10.25. 06:35

Megjelentek az „alien” szúnyogok, veszélyes betegségeket terjesztenek

A tudósok „sürgős és összehangolt erőfeszítéseket” szorgalmaznak az invazív fajjal szemben. Olaszország egyes tartományaiban már figyelmeztetést adtak ki.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Soha korábban nem tapasztalt mértékben szaporodott el Olaszország északi tartományaiban egy Kelet-Ázsiából származó invazív szúnyogfaj. Tudósok szerint az Aedes koreicus nevű vérszívó rovar elterjedése mostanra annyira felduzzadt a térségben, hogy az egyedei vélhetően fontos szerepet fognak játszani a soron következő járványokért felelős vírusok terjesztésében

– írja a RaiNews olasz hírportálnyomán a Ripost.

A Parasites & Vectors című tudományos folyóiratban még múlt hét végén jelent meg egy átfogó tanulmány az olaszországi szúnyogfajokról, melyben számtalan bizonyítékot mutattak be a szerzők azzal kapcsolatban, hogy az Aedes koreicus egyedszáma egyre csak nő Lombardia tartományban,

és a faj folyamatosan terjeszkedik Délnyugat-Olaszország felé. A Milánói Egyetem vizsgálata szerint „ez a szúnyogfaj emberekre is potenciálisan veszélyes fonalférgeket és vírusokat terjeszt”, ezért különösen aggályos, hogy ennyire túlszaporodott.

Mérete és fájdalmas csípése miatt az olaszok csak „alien” szúnyognak nevezik az invazív fajt, amely ellen „sürgős és összehangolt erőfeszítéseket” szorgalmaztak a tanulmány szerzői. Szakértők szerint a vérszívóval az a legnagyobb probléma, hogy ellentétben az Aedes nemzetség többi tagjával, mint például a tigrisszúnyoggal, olyannyira jól tűri az alacsony hőmérsékletet, hogy mára megtelepedett Veneto és Trentino alpesi részeinek hegyvonulatai között is. Sőt,

a faj annyira ellenálló a fagyokkal szemben, hogy a lárvái a téli hónapokban is képesek tejes értékű rovarrá fejlődni.

Lombardia tartomány a legfertőzöttebb jelenleg
Fotó: Ripost

 

Az Aedes koreicus szúnyog egyébként, melyet először 2011-ben regisztráltak Olaszországban, hagyományosan Koreában, Japánban, valamint Kína és Oroszország egyes részein őshonos, de a globalizáció hatására ma már ázsiai és európai országokban, köztük Kazahsztánban, Németországban és Svájcban is megtelepedett.

Címkék#szúnyogok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!