Krimi

2023.03.25. 04:00

Ez nagyon durva: kegyetlen kivégzési módot vezettek be

Nagyon fájdalmas.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fongbeerredhot

Elfogadtak egy törvényjavaslatot az amerikai Idaho államban, melynek értelmében kivégzőosztagok lőhetik agyon a halálraítélt rabokat, ha nem elérhető a halálos injekció. Egy elítélt kivégzését már többször elhalasztották gyógyszerhiány miatt, így vélhetően ő lesz az első áldozata az új módszernek.

 

Több állam azért nem tud hozzájutni a szükséges injekcióhoz, mert a gyógyszergyártók szerint a termékeik "az élet megmentésére, nem pedig a kioltására szolgálnak" 

 

– számolt be róla az AP News, amit a Bors szemlézett.

Leporolják az elektromos székeket

Néhány állam elkezdte felújítani az elektromos székeket, hogy készenlétben álljanak, amikor nem áll rendelkezésre injekció. Más helyeken nagyrészt még nem tesztelt kivégzési módszereket fontolgatnak. Alabama például kiépített egy olyan rendszert, amely nitrogéngázzal oxigénhiányos állapotot idéz elő, ám egyelőre még nem alkalmazták ezt a módszert.

 

A Halálbüntetési Információs Központ adatai alapján jelenleg csak Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek lehetővé teszik a kivégzőosztagok alkalmazását, ha más módszer nem áll rendelkezésre.

 

Néhány ügyvéd azzal érvelt a bíróságon, hogy a kivégzőosztagok valójában gyorsabbak lennének és kevesebb fájdalmat okoznának, mint a méreginjekció, amely szerintük a fulladáshoz hasonló érzést okoz.

 

Egy 2019-es szakértői vélemény szerint a kivégzőosztag által lelőtt rabok halálát iszonyú szenvedés előzné meg. 

 

Az ügyvédek által nyilvánosságra hozott beadványban olvasható, hogy az elítéltek 10 másodpercig eszméletüknél maradhatnak. Emiatt szörnyű fájdalomban lehet részük, mivel érezhetik, ahogy összetörnek a csontjak és károsodik a gerincvelőjük.

Szörnyű lelki gondokat okozhat

Dan Foreman republikánus szenátor azt mondta, hogy a kivégzések súlyos traumát okoznának a végrehajtók, a szemtanúk és a takarítók számára is.

Az idahói büntetés-végrehajtási minisztérium becslései szerint körülbelül 750 000 dollárba (272 millió forintba) fog kerülni egy kivégzőosztag alkalmazására használt halálkamra építése vagy átalakítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!