tűzvész után

2019.06.26. 12:15

Véletlenül bukkantak rá a Notre-Dame összetört órájának másolatára

Bár a most megtalált szerkezet kevésbé díszes, de ez alapján sokkal könnyebben restaurálhatják a tűzvészben összetört időmérőt.

Forrás: AFP

Fotó: Zakaria Abdelkafi

Véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az április tűzvészben beomlott.

Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban.

Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába. „Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Az órát addig használták a Szentháromság templomban, amíg több mint 50 évvel ezelőtt le nem cserélték egy modern elektromos szerkezetre. Egy keskeny lépcsőn megközelíthető, régi bútorokkal és szobrokkal teli raktárban bukkant rá az órás.

Olivier Chandez, a Notre-Dame órájának karbantartója szerint „csodával határos” a másolat megtalálása. „Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseinkre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat” – magyarázta.

Egyelőre nincsenek konkrét tervek arról, hogy a leégett műemlék gigászi restaurálásakor – melyre eddig 850 millió euró gyűlt össze – foglalkoznak-e az órával is.

A székesegyházban április 15-én tört ki a tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában