élet-történetek

2019.10.24. 14:00

Ötödik alkalommal rendezik meg a Tajvani Dokumentumfilm Napokat

A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb nyolc tajvani dokumentumfilmjét vetítik mandarin nyelven, magyar és angol felirattal.

Október 31. és november 2. között ötödik alkalommal rendezik meg a Tajvani Dokumentumfilm Napokat a fővárosi Toldi és Kino moziban.

A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb nyolc tajvani dokumentumfilmjét vetítik mandarin nyelven, magyar és angol felirattal. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

A vetített filmek között van A hiány című alkotás, amelyben Lau Kek-Huat malajziai-tajvani rendező a terrorista szervezetként elkönyvelt Malajziai Kommunista Párt (MCP) tagjai, köztük saját fiatalon elhunyt nagyapja történetét göngyölíti fel.

A Rákföld Misszió című rövidfilm a világ egyik legismertebb szárazföldi rák-élőhelyét, a Kenting Nemzeti Parkot mutatja be, ahol autópálya szeli ketté a tojásrakás miatt vándorló rákok hagyományos útvonalát, ezért a helyiek összefogása szükséges, amikor az állatok megindulnak a Banana-öböl felé.

A Párbeszéd a törzsek között a Tajvanon őslakos amis és atayal törzsek két nemzedékének sorsát mutatja be Pan Ce-vej rendező édesapja, az apa gyermekkori barátja és egy szomszédos törzsbeli farmer életén keresztül.

A Tajpej virágai című alkotás az 1980-as években indult, és az ázsiai filmgyártását teljesen megújító tajvani újhullám történetét mutatja be. A Fuss az álmodért! című sport-dokumentumfilm Csen Jen-Po ultramaratonfutó pályafutását követi 10 éven keresztül.

A Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány rendezi – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!