szerzői jog

2021.04.16. 15:00

Pereli a Tintin-szobrok alkotóját a Hergé-hagyaték kezelője

Pereli a Tintin-szobrok alkotóját, Christophe Tixier-t a Tintin-képregényeket alkotó belga Hergé hagyatékának kezelője.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A Hergé birodalmat a 68 éves brit üzletember, Nick Rodwell vezeti, aki feleségül vette Hergé özvegyét, Fanny Vlamynckot. Rodwell gyakorlatilag

mindenkit beperel, aki a licenc megvásárlása nélkül használja fel Hergé hagyatékának egyik leghíresebb alakját, Tintint.

Nagy pereskedési hajlandósága miatt gyakran keveredik összetűzésbe a Tintin-rajongókkal, annyira, hogy a férfi „Belgium legnépszerűtlenebb emberének” nyilvánította magát.

Jelenleg is több tucatnyi ügy van a bíróságok előtt, ezek egyikében a Peppone művésznéven alkotó provence-i szobrászt,

Christophe Tixier-t vádolta meg Rodwell azzal, hogy szerzői jogot sértett, amikor 90 Tintin-mellszobrot készített.

Rodwell 2018-ban már indított egy büntetőpert Tixier ellen a Tintin-hagyaték tulajdonosa, a Moulinsart vállalat nevében, de azt elvesztette. Most egy marseilles-i bíróság előtt polgári perben követel a művésztől 200 ezer eurós (72 millió forintos) kártérítést és a szobrok visszavonását.

A Moulinsart azt a párizsi galériát is beperelte, amely kiállította Tixier szobrait, amelyek között akadtak több mint kétméteresek is.

A tárgyalás előtt Tixier a művészi kifejezés szabadságára hivatkozott és kijelentette, hogy

„minden művészt érnek külső hatások, de mégsem mondja senki, hogy például Picasso plagizálta az afrikai művészetet”.

Tinin és kutyája egy francia bélyegen
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Delphine Co, a művész ügyvédje azt is megkérdőjelezte, hogy vajon tényleg a belga Georges Remi, írói nevén Hergé volt-e Tintin atyja. Érvelésében arra hivatkozott, hogy 1898-ban Benjamin Rabier francia illusztrátor kiadott egy albumot, amelynek címe Tintin-Lutin volt, a történetek hőse pedig egy golfnadrágot viselő szőke karakter volt. Ahhoz, hogy a karakter szerzői jogaira valaki igényt formáljon, a műnek is eredetinek kell lennie – fűzte hozzá.

Az ügyvéd arra is rámutatott, hogy a Moulinsart nem árul Tintin-szobrokat, tehát ügyfelét sem vádolhatja azzal, hogy hamisító. Benoit Peeters, a World of Hergé című könyv szerzője a közelmúltban a Le Figaro című francia napilapban arról beszélt, hogy „teljesen normális, hogy a jogok tulajdonosai meg akarják védeni magukat” Tintin kereskedelmi felhasználásától, ugyanakkor

több szabadságot kellene kapniuk azoknak, akik idézik Hergé munkáját.

A marseilles-i bíróság június 17-én mond ítéletet a Tixier elleni perben.

Tintin

Tintin, a riporter kalandjaival 1929 óta jelennek meg képregények, mintegy 300 millió példányt adtak már el belőlük.

Borítókép: Christophe Tixier a per tárgyát képező egyik Tinin karakterét ábrázoló műanyag alkotásával

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!