Vizes vb

2023.07.22. 07:46

Megvan Milák utódja a szövetségi kapitány szerint

Furcsa helyzetben van Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, hiszen a fukuokai az első vizes világbajnokság a 2017-es kinevezése óta, amelyen nincsen egyértelmű aranyesélyes úszó a csapatban. Sőt már a szimpla éremszerzés is siker lenne a vasárnap kezdődő medencés számokban – írja a Magyar Nemzet.

MW

Milák Kristóf és Sós Csaba szövetségi kapitány

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

A lap cikke szerint Milák Kristóf nélkül szárnyaszegett a válogatott, de a kapitány szerint van kiben bízni: Kapás Boglárka, Szabó Szebasztián, Márton Richárd, Kovács Benedek és Kós Hubert is dobogóesélyes lehet Fukuokában. Utóbbi léphet Milák helyébe a döntőre hajtó gyorsváltóban Sós Csaba szövetségikapitány szerint.

Eredetileg 28 fő szerepelt a medencés úszóválogatott fukuokai vb-re utazó névsorában, amelyet június elején hirdetett ki Sós Csaba szövetségi kapitány, 

ám mindössze két héttel később Milák Kristóf bejelentette, hogy kimerültség miatt nem utazik el Japánba.

Ezzel gyakorlatilag az egyetlen aranyesélyes úszónk hagyja ki a vb-t, így az előre borítékolható, hogy a 2009 óta tartó fényes úszósikereknek várhatóan nem lesz folytatása.

Nehéz vitatkozni azzal, hogy nincs aranyesélyes úszónk

– ismerte el a Magyar Nemzetnek Sós Csaba, aki így folytatta:

Ugyanakkor egy vb-n mindig brutális a konkurencia, szóval én az éremszerzést sem becsülném alá, függetlenül attól, hogy lesz-e világbajnokunk Fukuokában. Nyilván az arany mindent visz, de volt már olyan, például 1978-ban, hogy a világbajnoki címvédő Hargitay András és Verrasztó Zoltán „csak” bronzérmet szerzett a vb-n, és az is nagy eredmény volt.

Legutóbb 2007-ben Melbourne-ben rendeztek olyan vb-t, amelyen a magyar úszósport arany nélkül maradt, akkoriban a mostani válogatott legfiatalabb tagja, a tavaly Rómában Eb-bronzérmes Molnár Dóra még csak kilenc hónapos volt.

Azóta mindig volt bajnokunk, 2009-ben Gyurta Dániel és Hosszú Katinka indította el az aranysort, amelyet rajtuk kívül Cseh László, Kapás Boglárka és Milák Kristóf nyújtott mostanáig.

Közülük Fukuokában csak Kapás ugrik vízbe, neki azonban a zseniális kanadai csodaúszó, Summer McInstosh miatt most nem lehet vérmes reménye a győzelemre – ismerve az elmúlt években őt ért megpróbáltatásokat, a komoly sérüléseit, a húga tragikus elvesztését, bármilyen színű érem arannyal érne fel.

Kós Hubert külön kategória, a kapitány szerint most ő a legnagyobb éremesélyesünk.

A tavalyi Eb-n 200 vegyesen aranyérmes úszó január óta az Egyesült Államokban készül Michael Phelps korábbi edzője, Bob Bowman irányításával, s főleg 200 háton ért el biztató eredményeket az utóbbi időben, a vb-t a világ idei negyedik legjobb idejével várja, egy ideig ő tartotta a 2023-as csúcsot.

Neki Fukuoka egy olyan vb lehet, amelyen végre világviszonylatban is berobban. A tehetsége eddig sem volt kérdéses, most már főszereplővé kell előlépnie

 – jelentette ki Kósról a kapitány, aki szívesen pakol terhet a húszéves úszóra, így ő veszi át Milák helyét a döntőre hajtó 4×100-as gyorsváltóban.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában