Száguldó cirkusz

2023.09.03. 17:45

Verstappen rekordot döntve nyert Monzában (videó)

A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjat Monzában, s ezzel új rekordot állított fel, ő lett ugyanis az első pilóta, aki egy F1-es idényen belül sorozatban 10 futamgyőzelmet aratott.

MW

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának futama előtt a monzai versenypályán 2023. szeptember 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

A 25 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 47. és az idei 12. sikere, az összetettben pedig így már 145 pontos előnnyel áll az élen. Monzában Verstappen csapattársa, a mexikói Sergio Pérez ért célba másodikként, míg a dobogó alsó fokára a pole pozícióból startoló Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol pilótája állhatott fel.

SAINZ, Carlos
Az első helyről rajtolt Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője (j) vezeti a mezőnyt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának futamán a monzai versenypályán 2023. szeptember 3-án
Fotó: Daniel Dal Zennaro / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A futam rajtját halasztani kellett, mert a felvezető körön Cunoda Juki (Alpha Tauri) műszaki hiba miatt félreállt, ennek nyomán nem lehetett biztonságos körülmények között megtartani a startot. 

A viadal így húszperces késéssel kezdődhetett meg, a rajt pedig teljesen tiszta volt, Sainz az élen maradt, mögötte sorrendben Verstappen és Charles Leclerc (Ferrari) száguldott a második és harmadik helyen.

A verseny első harmadában nem történt jelentős változás, a 15. körben viszont Sainz elhibázta a célegyenes végén a féktávot, a minimális hibát pedig Verstappen azonnal kihasználta és megelőzte spanyol ellenfelét. A vb-címvédő innentől meglépett az üldözőitől, közben csapattársa, Pérez feljött negyediknek és igyekezett utolérni az előtte száguldó Ferrarikat.

A kerékcserék sorát az élmezőnyben haladók közül Sainz kezdte meg a 20. körben, egy körrel később pedig Verstappen és Leclerc is a boxban járt. Pérez a 22. körben kapott friss abroncsokat az autójára és az egymás mögött haladó ferrarisok mögé érkezett vissza a pályára.

Verstappen az élen sorra futotta meg a leggyorsabb köröket és egyre nagyobb előnyre tett szert az őt üldöző Sainzcal szemben, míg a 32. körben Pérez meg tudta előzni Leclerc-t és feljött harmadiknak.

Tíz körrel a vége előtt Verstappen már több mint 10 másodperces előnyt alakított ki az élen, sikerét pedig semmi nem veszélyeztette, a második helyért ugyanis közben Pérez támadta Sainzot. A spanyol ferraris két alkalommal is nagyon keményen védekezve hárította a mexikói rivális támadását, de Pérez harmadik próbálkozására már nem volt ellenszere, így le kellett mondania a második helyről. Az utolsó körökben a két Ferrari-pilóta, Sainz és Leclerc csatázott hatalmasat a harmadik pozícióért, amely végül a spanyolé lett.

A vb két hét múlva Szingapúrban folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában