Nyíregyháza hírei

2012.10.29. 15:21

A rekortán akármilyen szép is, csak műanyag

Nyíregyháza - V@rosvitás levelezőink is megfogalmazták véleményüket a sóstói fejlesztési tervekkel kapcsolatosan.

Nyíregyháza - V@rosvitás levelezőink is megfogalmazták véleményüket a sóstói fejlesztési tervekkel kapcsolatosan.Cservenyák Katalin azt írta: „előrebocsátom: tetszenek a sóstói tervek. A pálinkaház gondolata, az állatkerti (inka) attrakció, a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos elképzelések. Támogatom mindet, alig várom, hogy elkészüljenek. A rekortán pályával és a térkővel azonban nem tudok megbarátkozni. Az elmúlt két hétben két alkalommal is megfogalmaztam aggodalmaimat a tó köré tervezett rekortán pályával kapcsolatban, de hozzá kell tennem: magamra maradtam a véleményemmel. Szerintem nem illik a tájba a rekortán, mert akármilyen szép, csak műanyag. Attól is tartok, hogy innentől kezdve csak a futásról szól majd a tó, s aki sétálni akar, pláne kisgyerekkel, kénytelen lesz más helyszínt választani. A futópályának, úgy gondolom, stadionban van a helye, ahol a takarítására, tisztán tartására is oda tudnak figyelni, és a vagyonvédelem is megoldott. A Sóstói tó körül már a szemétszelencék sincsenek biztonságban. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne csináljunk semmit, mert a vandálok úgyis tönkre teszik, de vagyonvédelem (biztonsági kamerák) nélkül elég könnyű megjósolni a rekortán jövőjét. Talán tíz éve sincs, hogy - szintén pályázati pénzből - a tópart egy rövid szakaszát rendbe tették, fából készült teraszokat építettek, esőházakat, hidakat és szemétszelencéket telepítettek. Akkor is javasoltam, hogy a vagyonvédelem érdekében tegyenek valamit, de legyintettek. Most mi van? Az esőházakban már nincs asztal, pad is elvétve, a szemétszelencék a tóban rohadnak, a teraszok eltűnőben. A nádégetéshez legtöbbször az esőházak mozgó elemei szolgálnak gyújtósként. S ha majd a rekortánon égetik a nádat, mi lesz? Ha majd vicces fiatalok a műanyagot akarják felszabdalni, ki állítja meg őket? Lehet-e használni a rekortánt télen? Hogyan oldják meg a síkmentesítést?

A rekortán mellett érvelők a Margitszigetet hozták példaként, ahol állítólag éjszaka is százak kocognak, sokan emiatt veszik igénybe a környező szállodákat. Ők azt várják, hogy ettől a sóstói vendégforgalom is fellendül. A Margitszigeten még nem kocogtam, így nem vonom kétségbe, hogy ott - alvás helyett - éjszaka is százak futnak a rekortánon. De olyan sok futót, kocogót nem látok Sóstón, a körül, hogy amiatt égető szükség lenne egy futópálya kialakítására. Ismerőseim többsége az erdei tornapályán kocog, a Bujtoson, vagy a stadionban. Arról nem szólva, hogy a Margitsziget a mi tavunktól némileg nagyobb, és nem csak a futópályáról szól (vannak teniszpályák is pl.). Itt viszont érzésem szerint a futópálya lenne az uralkodó attrakció. S akkor melyik nagymama, kisgyerekes anyuka merne gyereket sétáltatni egy futópálya közvetlen közelében? Vagy terelgesse, ne lépjen a rekortánra, a futók nehogy elsodorják? Eddig békésen megvoltunk egymás mellett, mi mind: a kocogók, a biciklisek, a horgászok, a szerelmesen andalgók, az idősek, a fiatalok, a gyerekeket sétáltatók és a kutyákat sétáltatók. Az tény, hogy a jelenlegi kavicsos sétány rettenetesen el van hanyagolva, hiányos, sok helyen nincs is szegélykő, de ez pótolható. A fenntartása is olcsóbb. Mert azért arra is gondolni kell, hogyha valamit megépítünk, azt takarítani, ápolni is kell. A kavicsról a szemetet fel lehet gereblyézni. A rekortánról, térkőről nemigen” - írta levelezőnk.

Az igazság a kettő között van

Babosi Györgynek vannak margitszigeti futó-tapasztalatai: 20-25 alkalommal már futott ott. „Több futófórumon is jelen vagyok, elég sok konfliktus van a Margitszigeten a sétálók és a futók között. A sétálók szeretik a rekortánt (ott pudingnak hívják a futók), mert puha (jobb, mint a térkő), így azon sétálnak, tolják a babakocsit. Az éjszakai futókat fenntartással kezelném, mert egy éve van csak kivilágítva az egész rekortán, de azt is lekapcsolják éjfélkor. Az igazság valahol a kettő között van. Budapesten közel 2 millióan élnek, hatalmas futóélet van, rengeteg verseny. Nyíregyházára ez nem igaz, még kicsiben sem. Futók vannak, de mindenki az erdőben és a stadionban fut. Ha egy szóban kell véleményt mondanom a rekortánról, ami mindenki számára világos, az az, hogy baromság. Ezer érvvel alá lehet támasztani. Sóstó nem egy sportcentrum, ne tereljük egy részre a futókat és a sétálókat. Akik ott laknak és futni szeretnének, javaslom a neten is fentlévő „hivatalos" futókör egy részét. A Barbizonnál van az 5. km felfestve egy fenyőfára, ott is be lehet csatlakozni. Szívesen körbemegyek az érdeklődőkkel. 12 kilométer az egész” – írja Babosi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!