Nyíregyháza hírei

2012.11.08. 08:06

Feltérképeztük a távhő-árakat

Nyíregyháza, Záhony - Egy átlagos nyíregyházi fogyasztó mintegy 25-30 százalékkal kevesebbet fűt az országos átlaghoz képest, éves költségei tehát lényegesen alacsonyabbak.

Nyíregyháza, Záhony - Egy átlagos nyíregyházi fogyasztó mintegy 25-30 százalékkal kevesebbet fűt az országos átlaghoz képest, éves költségei tehát lényegesen alacsonyabbak.Távfűtéses lakásban lakni ma már kész anyagi csőd – állapította meg tegnapi cikkében egy országos napilap, amely kigyűjtve és összehasonlítva az ország nagyvárosaiban működő távhőszolgáltatók alap- és hődíjait, arra a következtetésre jutott: Nyíregyházán például igencsak drágán mérik a gigajoulokat. Azóta kiderült: a bulvárújságban közzétett térképgrafikán hol nettó, hol bruttó árak szerepeltek, ami fals megállapításokat szült. Olvasóink kérésére lapunk nem csak arra vállalkozott, hogy tiszta képet ad az országos díjszabásokról, megyénk távhőszolgáltatóitól is tudakozódtunk az aktuális alap- és hőtarifákról.

Új fűtési mód, új szolgáltató

A záhonyi Hőtáv Kft. 3801 forint/GJ hődíjat és 615 forint/légköbméter alapdíjat alkalmaz fogyasztónál – tájékoztatott Kövesdi Péter tulajdonosi képviselő. Mint mondta, a cég szolgáltatási területe aránylag kicsi, 530 lakás és közület tartozik hozzájuk. – Tavaly végrehajtottuk a hatóságilag engedélyezett 4,2 százalékos díjemelést, jelenleg a szolgáltatás ára hatóságilag maximált, vagyis a Magyar Energia Hivatal által megállapított és a miniszter által jóváhagyott díjat kell alkalmaznunk. Bár törvényi írja elő az alkalmazható díj közlését, az illetékesek ezt a mai napig nem tették meg, így a záhonyi Hőtáv a régi díjat alkalmazza. Az augusztusi felméréskor jeleztük az energia hivatalnak, hogy nem akarunk hődíjat emelni, mert egy tavaly befejezett beruházásnak, a biomasszás fűtésnek köszönhetően olcsóbban tudunk  szolgáltatni, mint korábban. Jelenleg 50 százalékban gáz-, 50 százalékban pellet alapon állítjuk elő a hőt. A versenyeztetési eljárás után gázszolgáltatót váltottunk, így most a Tigáz helyett a Magyar Telekom szállítja a gázt a fűtőműbe, lényegesen kedvezőbb áron. Ha tisztán gáz alapú lenne a szolgáltatás, mintegy 500 forint/GJ-al magasabb árat kellene alkalmaznunk – fejtette ki Kövesdi Péter tulajdonosi képviselő.

Átvállalják a többletköltségeket

– A fogyasztóink által jelenleg fizetett hődíjak lényegesen elmaradnak a hőtermelés költségeitől, emiatt a szolgáltatók támogatásban részesülnek. A nyíregyházi hődíjak idén januártól mindössze 4,2 százalékkal emelkedtek, szemben a hőtermeléshez döntően felhasznált földgáz piaci árának mintegy 30-40 százalékos emelkedésével – mondta el érdeklődésünkre Arday Balázs, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a távhőszolgáltatás díjai miniszteri ármegállapítási hatáskörbe tartoznak, így a díjak jövőbeni várható alakulásáról nincs információ, a szabályozható, takarékoskodásra lehetőséget adó felhasználói rendszerek azonban egyre nagyobb értéket jelentenek a fogyasztók számára.

– A szabályozható és felhasználással arányos díjfizetés költségeit a nyíregyházi távhősök nem saját forrásaikból finanszírozták. Az évente rendszeresen felmerülő költségeket, továbbá a melegvízmérőkkel kapcsolatos kiadásokat a Nyírtávhő állja, nem hárítja át a fogyasztókra a többletköltségeket, szemben a többi várossal. A fogyasztó által fizetett költségeknél nem csak a díj, hanem a felhasznált hőenergia mennyisége is meghatározó. Szolgáltatási területünkön a lakossági fogyasztói rendszerek több mint 95 százaléka korszerűsített, egyedileg szabályozható, így egy átlagos nyíregyházi fogyasztó mintegy 25-30 százalékkal kevesebb fűtési hőenergiát (kb. 20 GJ/év) használ fel az országos átlaghoz (28 GJ/év) képest, éves költségei tehát lényegesen alacsonyabbak! – nyomatékosította Arday Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!