Nyíregyháza hírei

2012.11.03. 11:00

Hiánycikk lehet a télen a jó minőségű káposzta

Nyíregyháza - Nehézségeket okozott a rendkívüli időjárás a szabadföldi kertészeti ágazatban.

Nyíregyháza - Nehézségeket okozott a rendkívüli időjárás a szabadföldi kertészeti ágazatban.Az aszályos nyár és ősz miatt az idén is gyenge termés várható a szabadföldi kertészeti ágazatban. A káposztafélék termelői alacsony hozamra számítanak, és ez az idei évben jelentős területcsökkenéssel is párosult, a tavalyi veszteséges év hatására. A nyár végére kialakult keresleti piac és a magas árak részben kompenzálják a kieső termést és a termelők sikeresebb évet zárhatnak mint az elmúlt évben, viszont a piacokon a vásárlók szűkebb fejes-, kel- és vöröskáposzta, valamint karfiol és brokkoli kínálattal találkozhatnak- hangzott el egyebek mellett a Syngenta káposzta termelőknek szóló rendezvényén.

A 2012-es év jobban indult, mint azt az előjelek ígérték. A szokásos macedóniai korai káposzta olcsó, tömeges importja elmaradt a komoly minőségi problémák hatására, ezért szinte a kezdetektől az előző évet jóval meghaladó ár volt jellemző a hazai piacon. A magyarországi árakat nagyban befolyásolják ugyanis a környező országokban kialakult dömping árak, vagy az esetleges hiány. Mivel Európa keleti fele a magyarországihoz hasonló termelési és időjárásbeli nehézségekkel küzdött egész szezonban, a 2010-es évhez hasonló hiányra számítanak a szakértők. Az időjárás több alkalommal okozott kellemetlenséget, késői fagyokkal, júniusi jégveréssel, de a legnagyobb kárt a rendkívül száraz, légköri aszállyal párosuló július, augusztus és szeptember okozta, amely soha nem látott rovarinváziót és lassan, korlátozottan fejlődő növényállományt eredményezett. Az hogy hogyan lehet javítani ezen a helyzeten és milyenek a végleges európai terméskilátások, a legnagyobb kérdés a termelők számára betakarításig – hangzott el a Syngenta „Káposztafélék Nyílt Napja” rendezvényén. A Syngenta Ócsai Kísérleti Állomásán fajta- és alkalmazástechnológiai bemutatóval valamint konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta Kft. jövő évi új növényvédelmi és hibrid ajánlatával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!