Nyíregyháza hírei

2012.11.16. 17:57

Jut elég hal a karácsonyi asztalra

Nyíregyháza - Mintegy húsz-harminc százalékos terméskiesést tapasztalnak a számok alapján.

Nyíregyháza - Mintegy húsz-harminc százalékos terméskiesést tapasztalnak a számok alapján.Az ősz végén, a tél elején megnő a halászok munkája. Már egy ideje elkezdődött a halkitermelés a megyénkben is. A Szabolcsi Halászati Kft. dolgozói eddig két nevelőtavat is lehalásztak. Az eddigi ponty mennyiség elmarad az előző évekhez viszonyítva, ami elsősorban a nyári nagy melegnek és a későbbi esőknek köszönhető.

– A rendkívüli melegben a halak nem táplálkoztak, a takarmány vélhetően valahova „máshova ment el” – erősítette meg Radóczi János ügyvezető. – Nagyon elszaporodtak például az „idegen” halak is, így a plankton állományban igen nagy volt a tenyészállatoknak a konkurenciája. Mintegy húsz-harminc százalékos terméskiesést tapasztalunk az eddigi számok alapján. A most kitermelt halak nagy része a karácsonyi ünnepek alkalmával kerül a családok asztalára. S a veszteségek ellenére is ki tudják majd elégíteni a piaci igényeket.

– Valóban, ez a kiesés az átlagban jelentkezik, de magát az egész termésünket már csak azért sem érinti, mert sokkal több halat neveltünk, hisz a piaci igények megnövekedtek. Ezért is állítottunk be újabb halastavakat. Ez által maximálisan ki tudjuk szolgálni majd a karácsonyi piacot – fejezte be az ügyvezető.

Utaznak a kétnyarasok is

Nem csak a piaci halak kerülnek ki ilyenkor az otthont adó vízből, hanem a továbbtartásra várok is.

– A Harangodi Víztározót halásszuk jelenleg, ahol a növendék halakat fogjuk ki – mondta Ifj. Radóczi János ágazatvezető. – Az a cél, hogy a kétnyaras növendékeket úgy helyezzük el, hogy egyrészt a természetes vízi kihelyezéseket, illetve a halastavi népesítést végrehajtsuk majd belőlük. Ezt a tározót teljesen lehalásszuk, innen a halakat nagyhalászi, tiszavasvári, császárszállási piaci árutermelő tavainkba tesszük át. Reményeink szerint ezekből a pontyokból készülnek majd a jövő karácsony finomságai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!