Nyíregyháza hírei

2012.11.01. 16:57

Közfoglakoztatottak ezrei a megyében

Nyíregyháza - Országos, kistérségi (Start) és hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatás jelenti a településeknek, és persze az embereknek is a legnagyobb esélyt arra, hogy munkát teremtsenek, feladatot adjanak és kapjanak.

Nyíregyháza - Országos, kistérségi (Start) és hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatás jelenti a településeknek, és persze az embereknek is a legnagyobb esélyt arra, hogy munkát teremtsenek, feladatot adjanak és kapjanak.

- Az idén csaknem 1800 közfoglalkoztatottnak adtak munkát Nyíregyházán - közölte a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. sajtóreferense. Szabó Edina elmondta: a 120 ezres megyeszékhely munkanélküli lakosai közül októberben 347 embert vettek föl a közfoglalkoztatásba, így összesen 828-an végeztek közmunkát ebben a hónapban.

A dolgozók több mint fele a városüzemeltető kft. feladatait látja el, közterületi, környezetvédelmi, szemétgyűjtési és parkosítási munkálatokat végez, tisztítja a csapadékvíz-elvezető árkokat. A többieket más önkormányzati intézmény - bölcsőde, óvoda, iskola és szociális ellátó hely - alkalmazta. Közfoglalkoztatott segíti az újszülöttek gondozását a közelmúltban született nyíregyházi hármas ikrek családjánál is - mondta Szabó Edina az MTi-nek. Tavaly 1977-en kaptak közmunkát a Nyíregyházán, főként négyórás foglalkoztatásban, az idén viszont hat, illetve nyolc órában alkalmazták a közmunkásokat.

– Sajnos, a Start munkaprogramra nem voltunk jogosultak, ennek ellenére igyekszünk minél több személyt foglalkoztatni a hagyományos közmunka keretében. Ebben az évben 200 közfoglalkoztatott dolgozónk volt, akik az intézmények felújításán dolgoztak, közterületeket tettek rendbe, járdát építettek, vagyis értéket teremtettek – mondta lapunknak Nyírtelek polgármestere, Magyar László.

Demecser első embere, Kiss Gyula azt mondta: a Start közmunkaprogramban 270-en vesznek részt, a programban megvalósuló betonelem-gyártás során készült elemeket, járólapokat saját célra – árkok és közterületek burkolására – használjuk, de közmunkásokkal oldjuk meg a mezőgazdasági utak és a közúthálózat karbantartását, a település tisztántartását, a belvízelvezető csatornák tisztítását is.

– A Start-program keretében több mint 280 fő foglalkoztatását tudjuk megoldani, akiknek ez valódi lehetőség – fogalmazott Szabó István, Mátészalka polgármestere. – Emellett mi nagyon komolyan vettük, hogy értékteremtő munkát kell a programban adni, ennek bizonyítására elég végigsétálni a város utcáin.

Csengerben a Start közmunkaprogramban 260 fő vesz részt – tudatta Forján Zsolt polgármester. – Értéket teremtenek, árkot építenek, drótot fonnak, betonüzemben dolgoznak, mezőgazdasági munkát végeznek és rendben tartják a közterületet.

– Ez évben 16 főt foglalkoztattunk: felújítottuk a vízelvezető árkok nagy részét, a Szabadság utcában 90 méter új csatornát is építettünk. A külterületi útjainkat megjavítottuk, a fakinövésektől megtisztítottuk – sorolta Mészáros Lajos. Benk polgármestere hozzátette azt is: a pozitív tapasztalatok alapján a Start közmunkaprogramban lehetőség szerint a következő években is szeretnének részt venni. Folytatni akarják a járdaépítést a Dózsa György utcán. Az régi iskola épületében egy kulturális szabadidőközpontot szeretnénk kialakítani, mivel jövőre a Start programon belül az épület felújítására is pályázni lehet. A Start program mellett a hagyományos közfoglalkoztatással is élni kíván az önkormányzat, így megoldva az épületek, zöldterületek és a temető rendben tartását.

Ajakon nagyon fontosnak tartják a közfoglalkoztatást, hiszen csaknem 180 embernek adnak zömében értékteremtő munkát. Ebbe a körbe tartozik a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása, a járdaépítés, valamint a mezőgazdasági termelés és állattenyésztés. Az ajaki önkormányzat saját vállalkozásaként, a közfoglalkoztatás keretén belül közel húsz hektár földet művel, az állattenyésztés területén pedig hízó sertések felnevelésével járulnak hozzá az önellátáshoz. – A helyi konyhán napi ezer adag ebédet főznek, az alapanyag nagy része pedig helyben megtermelt nyersanyagként vagy Ajakon tenyésztett állatok feldolgozott húsaként kerül a konyhai dolgozók keze alá – mondta Kerekes Miklós polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!