Nyíregyháza hírei

2012.11.09. 07:30

Magasra szökik a váltóláz

Nyíregyháza - Továbbra is tizenöt biztosító hirdette meg a jövő évi „kötelező” tarifáit.

Nyíregyháza - Továbbra is tizenöt biztosító hirdette meg a jövő évi „kötelező” tarifáit.Nem kötelező váltani, de éppenséggel lehet. Mi több, az a célszerű, amennyiben minden érintett kellőképpen tájékozódik az aktuális feltételekről. Nem szerencsés az a gyakorlat, amikor bárki automatikusan kitart a biztosítója mellett, még ha hűséges típus is, érdemes körülnézni. Ha november, akkor országszerte magasra szökik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási váltóláz.

Hűséges előfizetőnk, Tandari Attila élénken érdeklődött a kgfb-díjakat illetően. Nos, ami tény: továbbra is 15 biztosító hirdette meg jövő évi tarifáit. A díjak azokra vonatkoznak, akik 2010 előtt vásárolták, illetve helyezték üzembe járművüket. Akik ugyanis 2010 első napja után kötöttek kötelező biztosítást, azoknak a kötés napján „fordul” a biztosításuk, tehát akkor mehetnek át másik biztosítóhoz. Hogy ez valójában mennyi ember is érint, íme, egy beszédes adat: a Magyar Biztosítók Szövetségének kimutatása szerint június 30-án 4 millió 268 ezer kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsira, több mint egymillió pedig haszongépjárműre. Ezek háromnegyedére szólnak a nemrégiben megjelentetett tarifák.

Az Aegondirekt.hu 11 ezer fős mintán végzett felméréséből kiderül: az autósok 92 százaléka évi 20 ezer forintos megtakarítás esetén feltétlenül váltana kötelező gépjármű felelősségbiztosítót, 5 ezer forintos megtakarítás 64 százalékukat ösztönözné váltásra.

Az Aegon internetes (direkt) biztosítójának felmérésében a megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy, hogy érdekelné balesetbiztosítás, és 22 százalék kötne kátyúbiztosítást a kgfb mellé. Jó helyezést ért el még a kocsiban utazó kisállatokra, a vadkárra, továbbá a rendszám és forgalmi engedély pótlására köthető biztosítás is.

– Az idei kampányban a tavalyi 700 ezer után 500 ezer biztosítót váltó autótulajdonosra számítunk – mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

A biztosítók egyre inkább a szolgáltatás minőségére helyezik a hangsúlyt. Ebbe a sorba illeszkedik az aktív kárrendezésre köthető kiegészítő biztosítás. Aki ilyet köt, annak a saját biztosítója intézi a káresetet, a más biztosító ügyfele által neki okozott kárt is. A kiegészítő biztosításoknál feltétlenül érdemes elolvasni a feltételeket a kötés előtt, mert az alacsony díj mellé csökkentett szolgáltatás társul.

„Jó volna, ha a kedvenc újságomban, a Kelet-Magyarországban olvashatnék a kötelező biztosítási árakról, mert nem tudom megnézni az interneten. Kérem, gondoljanak azokra is, akik hozzám hasonló cipőben járnak!” – ezzel a kéréssel hívta fel szerkesztőségünket Csomós Béláné.

Az eddigi kalkulációk alapján kialakult az az 5-6 biztosítóból álló csoport, amely a legtöbb autóst vonzza. A PBA-nál a K&H, a Wáberer, a Genertel és a Köbe áll az élen, abiztositas.hu-nál a legtöbb új ügyfelet szerző biztosítók sorrendje a következő: K&H, Uniqa, Wáberer és Köbe. A kotelezo.hu alkusznál a legtöbb új szerződést a K&H, a Wáberer, a Köbe és a Genertel szerezte meg. A netrisk.hu-nál is a K&H vezet 25 százalékkal, a további rangsor így fest: Genertel, Wáberer, Groupama-Garancia, és Uniqa. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás átlagdíja 15-20 százalékkal, 11 ezer forintra csökkent az idei kampányban. A Netrisk.hu gyorselemzése szerint átlagosan 5-8 százalékkal, de egyes területeken és korcsoportokban ötödével is tovább csökkent a kötelező biztosítások díja.

Fontos tudni, hogy a meghirdetett tarifák nem tartalmazzák a 30 százalékos baleseti adót, amelyet a biztosítók, az esedékes kgfb díjjal együtt szednek be.

Kalkulál a díjnavigátor

Valamennyi kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kínáló biztosító díjai kalkulálhatók a Magyar Biztosítók Szövetsége által működtetett díjnavigátoron. A www.dijnavigator.hu címen elérhető kalkulátor úgy működik, hogy a biztosítók internetes oldalaira navigálja az ügyfeleket, így a biztosítók hitelesnek ismerik el az így kalkulált díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!