Nyíregyháza hírei

2013.01.30. 15:12

Tevékeny esztendőt tervezett önmagának a Tűzmegelőzési tanács

Nyíregyháza - Több meghívott civil szervezet, valamint a rendőrség és a mentők részvételével szervezett tanácskozást a Katasztrófavédelem megyei igazgatósága szerdán Nyíregyházán, ahol megalakították a Tűzmegelőzési tanácsot

Nyíregyháza - Több meghívott civil szervezet, valamint a rendőrség és a mentők részvételével szervezett tanácskozást a Katasztrófavédelem megyei igazgatósága szerdán Nyíregyházán, ahol megalakították a Tűzmegelőzési tanácsot

A tanács tagjai: Nyéki Zsolt Kelet- Magyarország napilap, Somogyi János Megyei polgárőr szövetség, Kádár János Tüszi KFT. Simon György Thermoszol KFT, Wermeser Gábor Tempo-Loki KFT, Názon Gyula a megyei Kormányhivatal építésügyi hivatalvezetője, Leskó Tibor a Tigáz DSO részéről. Az egyenruhás oldalt dr. Pápai György É-A regionális orvosigazgató az OMSZ részéről, és dr. Hudák Zsolt r. alezredes az MRFK rendészeti főigazgatója képviselte, a házigazdákat Csepely Zsigmond tü. ezredes Katasztrófavédelem megyei igazgatója, Leskovics Zoltán tü. őrnagy megyei tűzoltósági főfelügyelő, Kuk János tü. alezredes megyei hatósági osztályvezető, és Dányi Béla tü. ezredes megyei igazgatóhelyettes képviselte.

A tanácskozást azért szervezték meg, hogy a lehető legszélesebb fórum segítségével előzzék meg a különböző káreseményeket. Ennek megfelelően egy 11 pontból álló tervezetet vitattak meg, amit kibővítettek. A tűzvédelmi törvény hatásának értékelésén túl a lakosságot felkészítik a szezonálisan jelentkező veszélyekre. Első feladatként a fűtési szezonhoz kapcsolódó szénmonoxid mérgezések elkerülése érdekében adnak közre tájékoztatót.

A tavaszi munkákhoz kötődően a szabadtéri égetésekről, nyáron az aratási időszakhoz kapcsolódó veszélyekről készítenek tájékoztatót, emellett az erdők tűzvédelméről és a tűzrakás rendjéről adnak tájékoztatást. Ősszel a mustgázok veszélyeiről adnak át ismereteket, a fűtési szezon kezdetén a tüzelő berendezések füstgáz elvezetésének vizsgálatáról, a tisztításról adnak tájékoztatást, az év végén pedig az adventhez kötődő illetve a pirotechnikai eszközökről szóló tájékoztatót adják ki.

Az elhangzott módosító javaslatok alapján időhatárokat módosítottak a tervezetben, valamint a rendőrség képviselőjének javaslatára, a gépkocsi tüzek esetén tanácsolható tennivalókra is ajánlást készítenek. A felszólalók között a Tigáz DSO képviselője kérte, hogy külön is hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy a szénmonoxid mérgezés veszélyeit növeli a légmentesen záródó műanyag nyílászáró, a modern nagy teljesítményű légelszívók és az esetlegesen eltömődött füstgázelvezetés.

Többen felvetették a szénmonoxid riasztók megbízhatóságának ellenőrzési lehetőségét, ugyanis nagyon eltérő árban lehet ezeket vásárolni, de nem mindegy, hova építik be, és valóban riasztanak-e, amikor jön a „néma gyilkos”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!