Nyíregyháza hírei

2013.02.25. 17:33

„Szükség van rá, de nem a Jósavárosban!”

Nyíregyháza - Az Északi temető közelében élők közül többen, több ok miatt is ellenezték korábban, hogy a szomszédságukban épüljön meg a korszerű hamvasztó helyiség.

Nyíregyháza - Az Északi temető közelében élők közül többen, több ok miatt is ellenezték korábban, hogy a szomszédságukban épüljön meg a korszerű hamvasztó helyiség.Halkóné dr. Rudolf Évát, a városrész önkormányzati képviselőjét arról kérdeztük, milyen lakossági visszajelzéseket kapott a krematórium létrehozásával kapcsolatban.

– Egy megyei jogú városnak, mint amilyen Nyíregyháza, szüksége van krematóriumra, egyrészt a temetkezési szolgáltatások bővítése, másrészt a hozzátartozók vállára nehezedő, amúgy is tetemes költségek csökkentése miatt. Jelenleg súlyos tízezreket kénytelenek fizetni a halottszállításért, akik a hamvasztás mellett döntenek, és az elhunytat valamelyik nyíregyházi temetőben kívánják utolsó útjára kísérni, hiszen Debrecenben található a legközelebbi hamvasztó, ami oda-vissza 100 kilométer – mondta el érdeklődésünkre Halkóné dr. Rudolf Éva, a 3-as választókerület önkormányzati képviselője.

– A krematórium megépítése régóta napirenden van az önkormányzat koncepciói között, de sem a megvalósítás pontos helyszínéről, sem annak időpontjáról nem született még döntés. Az Északi temető területe is felmerült mint lehetséges helyszín, ez hamar elterjedt a városi közbeszédben, a városvezetés ugyanakkor sosem fogalmazott meg határozott álláspontot ebben az ügyben. A képviselői fogadóóráimon mindössze egyetlen alkalommal, egyetlen lakos jelezte a köztemetővel szomszédos Kosbor utcáról, hogy ő és az utcabeliek nem vennék jó néven, ha „az orruk előtt és alatt” történne az elhunytak hamvasztása, mert ez pszichésen nyomasztaná őket, és féltik a levegő tisztaságát.

Kevesen tudják, de egy modern krematórium esetén senkinek sem kell attól tartania, hogy emberi maradványok hamuja jut a levegőbe. Ennek ellenére önkormányzati képviselőként én is úgy vélem, hogy nem a belvárosi temetőben lenne a legjobb helye a hamvasztónak. Szükség van rá, de nem a Jósavárosban! – fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva.

- KM-PI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!