Nyíregyháza hírei

2013.03.26. 11:59

Interjú Koncz Zsuzsával

Nyíregyháza - Április 22-én az evangélikus templomban ad koncertet Koncz Zsuzsa, aki ma, a pályán eltöltött közel öt évtized után is megtiszteltetésnek érzi, ha a közönség elmegy a fellépéseire.

Nyíregyháza - Április 22-én az evangélikus templomban ad koncertet Koncz Zsuzsa, aki ma, a pályán eltöltött közel öt évtized után is megtiszteltetésnek érzi, ha a közönség elmegy a fellépéseire.A szeretetnek mindig kell, hogy helye legyen az életünkben – véli Koncz Zsuzsa.

Új fejezet a pályáján

Az első Ki Mit Tud?-on vált országosan ismertté, 1963-tól az Omega, az Illés, majd a Metró zenekarokkal énekelt, első átütő sikere 1966-ban a Rohan az idő című dal volt. Lemezfelvételeit az Illés együttessel, majd a Fonográffal készítette, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozott. Több mint száz album és kislemez jelzi pályafutását, hazai és külföldi fesztiválokon aratott sikert, koncertezett, készített tv- műsorokat, és kapott állami kitüntetéseket. Mindezek ellenére a fellépések előtt még ma is lámpalázas, aki úgy érzi, minden egyes koncerten a tudása legjavával kell meghálálnia azt, hogy kíváncsiak rá az emberek. Korábban többször is járt Nyíregyházán, énekelt például a művelődési központban és a Nyíregyházi Főiskolán is, de templomban még nem.

– Az, hogy szakrális tereken is adok koncertet, új fejezete a pályámnak: akkor lépek fel templomban, ha koncertre hívnak, vagy ha jótékonysági megmozdulás részeként énekelhetek – mondta lapunknak. – Tavaly ősszel a szegedi zsinagógában és a debreceni nagytemplomban léptem fel, azt megelőzően pedig a Dohány utcai zsinagógában énekeltem az Élet menete alapítvány javára, és bár féltem ettől az újdonságtól, ezek a koncertek felemelő élményt jelentettek nemcsak nekem, de a közönség számára is.

Vannak olyan dalok, melyek többnyire egyébként is szerepelnek a műsoron, de amelyek a hely miatt más, új aktualitást is kapnak – ilyen a Békét és reménységet vagy a Százéves pályaudvar című dal. Éppen a hely miatt döntöttünk úgy, hogy Tolcsvay László lesz az est vendége. Nagyon jó barátom, akivel a pályám kezdete óta együtt dolgozunk és akinek a nevéhez sok egyházi témájú mű fűződik, így például a Mária Evangéliuma vagy a Magyar Mise.

Koncz Zsuzsa azt mondja, szeret főiskolákon, egyetemeken énekelni, a Nyíregyházi Főiskolán adott koncertjére például nagyon szívesen emlékszik vissza. – A fiatalok számára felfedezés-számba megy egy-egy fellépésem, és nagy öröm azt látni, hogy a más zenéhez szokott közönség is megtalálja a neki tetsző dalokat. A pályám kezdetén idősebb volt a közönség, mint én, azután volt egy időszak, amikor egyidősek lettünk, és most fiatalabbak is látogatják a koncertjeimet, ami jóleső érzés.

Díjak a polcon, a falon

A művészt eddigi pályafutása alatt számos kitüntetéssel ismerték el: a Francia Becsületrend Lovagja, megkapta a Kossuth-díjat, és Prima Primissima-díjat is átvehetett. – Ezeknek az a sorsuk, hogy a polcra vagy a falra kerüljenek az aranylemezek mellé, de természetesen nagyon jól esnek az elismerések, különösen akkor, ha olyan emberektől érkeznek, akiket nagyra tartok. A szeretetnek mindig kell, hogy helye legyen az életünkben, e nélkül nem érdemes színpadra lépni.

Számomra a mai napig óriási megtiszteltetés, hogy eljönnek az emberek a koncertjeimre, amit úgy tudok viszonozni, hogy a tudásom legjavát nyújtom – én nem tudok másképpen működni – mondta lapunknak Koncz Zsuzsa, aki az április 22-ei nyíregyházi koncertjén a régi slágerek mellett a legutolsó lemezéről is énekel majd dalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!