Nyíregyháza hírei

2013.03.01. 14:22

Kiutat kaptak az adósságcsapdából

Nyíregyháza - Megyénkben összesen 21 786 645 053 forint adósságot vállalt át a kormány az ötezer feletti lélekszámú települések önkormányzatától. A legkisebb átvállalt összeg 32 millió forint volt, a legnagyobb pedig 12 milliárd forint – hangzott el pénteken Nyíregyházán azon a sajtótájékoztatón, amelyen a konszolidációt értékelték.

Nyíregyháza - Megyénkben összesen 21 786 645 053 forint adósságot vállalt át a kormány az ötezer feletti lélekszámú települések önkormányzatától. A legkisebb átvállalt összeg 32 millió forint volt, a legnagyobb pedig 12 milliárd forint – hangzott el pénteken Nyíregyházán azon a sajtótájékoztatón, amelyen a konszolidációt értékelték. (A településekre lebontott adatokat olvasóink itt elérhetik.) Mint Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, a száraz számok mögött tudatos szándékok húzódnak meg Magyarország jövője érdekében, ez az állami adósságátvállalás a lakosság jövőjét hivatott szolgálni. A kormány célja, hogy az adósságcsapdába esett magánszemélyek után az önkormányzatokat is megmentse. Mivel mindenki lakik valahol, ez a konszolidáció szinte Magyarország valamennyi lakosát érinti.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere arról adott tájékoztatást, hogy csütörtökön ő is aláírta a kormány képviselőivel a megállapodást, amelynek értelmében Fehérgyarmat 200 millió forintos adósságának 60 százalékát átvállalja az állam. A város vezetője szerint más településekhez képest alacsony ez az adósság, amely a feszes gazdálkodásnak köszönhető. Szólt arról is, hogy tavaly év végén az országban az 5 ezer lélekszámú alatti települések esetében 74 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány 1710 településtől, az 5 ezer létszám felettiek esetében pedig 610 milliárd forintot fizet ki, s ez 278 települést érint.

A politikus kiemelte, hogy az egész önkormányzati szférát kell rendbe rakni, ezért is tért át a kormány ettől az évtől kezdve a feladatalapú támogatásra, vagyis a költségvetés tervezésekor az idén már nem számolhatnak forráshiánnyal az önkormányzatok. Ugyanakkor a kormány az ellenőrzési szerepét is határozottabban fogja érvényesíteni, hogy ne halmozódjon fel adósság az önkormányzatoknál, hitelt pedig csak külön engedéllyel lehet majd felvenni beruházások tervezésekor.

Befejezésül megemlítette azokat a településeket, amelyek a földrajzi helyzetüknek, valamint a jó gazdálkodásuknak köszönhetően nem halmoztak fel adósságot. Nekik a kormány megköszöni a kiváló gazdálkodást – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!