Nyíregyháza hírei

2013.03.05. 15:35

Lendületben a közmunka

Szakoly, Kállósemjén, Nyíregyháza - Szűcs Gabriella szerint nagy siker az, hogy ennyi embert munkára tudnak fogni.

Szakoly, Kállósemjén, Nyíregyháza - Szűcs Gabriella szerint nagy siker az, hogy ennyi embert munkára tudnak fogni.

 A március elsejétől beinduló, kissé átalakított közmunkaprogram keretében Szakolyban (a májusban induló idénymunkával együttvéve) 315 embert foglalkoztat az önkormányzat.

– Örülök, hogy a Belügyminisztérium jóvoltából a dologi és a bérjellegű pályázati támogatás összege meghaladja a 300 millió forintot – kezdi a közmunkaprogram részleteinek taglalását a szakolyi vezető. Szűcs Gabriella elmondta: a 2014. február 28-ig tartó mezőgazdasági munkában 110 ember dolgozik majd, idénymunkában (ami október 31-én zárul) pedig 90-en vehetnek részt. – Most zajlanak az orvosi vizsgálatok, a tűz- és munkavédelmi oktatás, de napokon belül elkezdődik a tényleges munka is.

A polgármester tájékoztatott arról, hogy a csapadékvízelvezető-árkok tisztításával 21, a téli közfoglalkoztatásban 30, a mezőgazdasági földutak rendbetételével 32, az illegális szemétlerakók felszámolásával pedig 32 fő foglalkozik majd Szakolyban. – 10 személy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) segítségével kap munkalehetőséget. A település első embere a 300 milliós támogatást két részre osztotta: 231,5 millió forint jut a bérekre és a járulékokra, 66,4 millió forint dologi kiadásra, valamint 2,3 millió forintot az NFA ad az önkormányzatnak.

Előrelépés a nyolc óra

Kállósemjénben is derűlátóan tekintenek a megújult közmunkaprogram elé, a polgármester szerint a napi 8 órás foglalkoztatás komoly előrelépés. Belicza László három nagyobb programra osztja a településen megvalósuló közfoglalkoztatást: mezőgazdasági, téli értékteremtő, valamint belvízrendezési programokra. – A mezőgazdasági projektben egészen október végéig dolgozik majd az összes közmunkásnak körülbelül a fele. Ők az önkormányzati földeken a saját

tulajdonú közüzemi konyhánkra termelnek alapanyagot.

A téli értékteremtő programban a belvízrendezés során felhasználható betonelemeket készítenek a férfiak, az asszonyok pedig fazekassággal, illetve ajándéktárgyak, rongyszőnyegek készítésével foglalkozhatnak a jövőben. Belicza László elmondta: dologi kiadás keretében erőgépet, targoncát, égetőkemencét fognak vásárolni, mindent egybevetve összesen 142 millió forintot kaptak a közmunkaprogram finanszírozására.

Közel kétezren kapnak munkát

– A Nyíregyházi Önkormányzat 2013-ban megközelítően 2000 ember foglalkoztatását tervezi, melynek várható költsége 689 millió forint. A közfoglalkoztatási programok folyamatosan indulnak, az első március 11-én, mely során 300 ember juthat munkához. A foglalkoztatás átlagos ideje 3-4 hónap, és elsősorban kisegítő feladatokat látnak majd el. A programokra folyamatosan, szinte minden hónapban lesz felvétel a megyeszékhelyen – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő (NyírVV) Kft. szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!