Nyíregyháza hírei

2013.03.04. 18:46

Nehezen viselik az adóemelést

Kálmánháza - A panaszos szerint irreális, az önkormányzat szerint indokolt volt az adóemelés a településen.

Kálmánháza - A panaszos szerint irreális, az önkormányzat szerint indokolt volt az adóemelés a településen.

 – Értetlenül állunk a kálmánházi önkormányzat döntése előtt, melynek értelmében idén 45 százalékkal több kommunális adót kell fizetnie a település lakóinak. Kálmánházán sok alacsony jövedelmű, nyugdíjas, állástalan, szociálisan rászoruló él, akiknek ez a brutális mértékű adóteher szinte elviselhetetlen. Miközben a kormány rezsicsökkentést hirdet, nálunk, emelkednek a közterhek – panaszolja szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében egy helyi lakos.

Lapunk érdeklődésére Urszuly Sándorné, Kálmánháza polgármestere és Szatlóczkiné Diszházi Katalin jegyző arról tájékoztatott, hogy a községben az 1994 óta üzemelő szennyvíz csatornahálózatra történő rácsatlakozásért soha nem kellett fizetnie a lakosságnak, valamint 1997-től mindmáig térítésmentes a szemétszállítás díja, ami egyébként háztartásonként közel 20 ezer forintba kerülne. A kálmánházi önkormányzat – feladatainak további színvonalas ellátása érdekében – 2012-től 12 ezer forint összegű kommunális adót vezetett be, s ezt 2013-tól 17 ezer forintra emelte.

Az adó bevezetése, emelése a legutóbbi, 2012. december 19-én megtartott közmeghallgatáson, falugyűlésen is elhangzott, indoklással együtt. A kihirdetett rendelet alapján az egyedül vagy közös háztartásban élő 75 éven felüliek (amennyiben január elsejéig betöltötték a 75 életévüket) mentesülnek a lakott lakásuk utáni adófizetés alól.

Összességében véve a lakosokat érintő szemétszállítási díj (amit minden háztartásnak fizetnie kellene, méltányosság nincs) kevesebb összegű, mint a fizetendő

kommunális adó. Kálmánháza nem hátrányos helyzetű, fejlesztéseihez és a közfoglalkoztatáshoz tehát saját erőt kell biztosítania. A befolyt adóbevételből történik például a szemétszállítási díj kifizetése, a közfoglalkoztatás saját erejének előteremtése, a szükséges utak karbantartása, felújítása, a hóeltolás, a közterületek kaszálása, a parkfenntartás – derül ki a hivatal válaszából.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!