Nyíregyháza hírei

2013.04.25. 12:06

Dohányboltok: vidéken nem nagy üzlet, de biztos megélhetést jelenthet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Felháborodtak a trafikosok, mert többségük nem nyert a trafikpályázaton. Nem az a bajuk, hogy ők nem nyertek, hanem, hogy olyanok igen, akiknek eddig semmi közük nem volt ehhez a szakmához.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Felháborodtak a trafikosok, mert többségük nem nyert a trafikpályázaton. Nem az a bajuk, hogy ők nem nyertek, hanem, hogy olyanok igen, akiknek eddig semmi közük nem volt ehhez a szakmához. Nyertek milliárdos nagyvállakozók, Fidesz-hez közeli üzletemberek, sportolók és énekes is. A szocialisták szerint dohánykereskedők ezrei lesznek kénytelenek bezárni az üzletüket, ami miatt több tízezer ember veszíti el az állását. A fejlesztési minisztertől választ várnak arra, hogy valóban érvényesültek-e azok a szempontok, amelyekről a kormányzat korábban beszélt, azaz tudni szeretnék, hogy hány tartósan munkanélküli és megváltozott munkaképességű ember nyert a pályázatokon.

Vidéken nem nagy üzlet, de biztos megélhetést jelenthet egy trafik, míg Budapesten és a nyugati határszélen szép keresetet hozhatnak a nyertes pályázóknak. A havi 150 ezer forintos, szerény megélhetést jelentő jövedelemtől a milliós nyereségig kalkuláltak a pályázók. Kik kaszálnak majd a trafikpályázattal?

Nehéz megmondani, hogy mekkora nyereség lehet egy trafikban. Volt olyan pályázó, aki azt mondta, hogy a 350 fős településükön jól megy a cigarettaárusítás, valószínűleg a nagy átmenő forgalom miatt. De előfordulhat olyan is, hogy egy ezerfős településen nem éri meg trafikot nyitni, mert nem sokan dohányoznak, vagy eljárnak az emberek a városba dolgozni, és ott veszik meg a cigarettát - jelent meg a sajtóhírekben.

Monopolhelyzet: egyetlen dohánybolt lesz Nagydoboson

A nagydobosi Bódi Elek egyike a trafikpályázat nyerteseinek és az egyetlen egyéni vállalkozó a településen, aki dohányterméket árulhat majd a törvény életbe lépése után. Mint mondta: üdvözli cigarettázás visszaszorítását célzó kormányintézkedést, a szigorú szabályokhoz és feltételekhez kötött dohányáru-értékesítés bevezetését.

– Közvetlenül az élelmiszerboltunk szomszédságában fog helyet kapni a trafik, különálló üzlethelyiségként. Azért pályáztunk az üzemeltetésre, mert szerettük volna megőrizni a vendégkörünket, stabilabb lábakon tudni a családi vállalkozásunkat. Számomra ez munkahelyteremtő beruházás is, hiszen a dohányboltban lehetőségem lesz hosszú távon foglalkoztatni egy kereskedelmi végzettségű, regisztrált, tartós munkanélküli alkalmazottat. Terveink szerint a trafikban kizárólag dohányáruk kapnak majd helyet, hiszen az azonos nyitva tartással üzemelő élelmiszerüzletben minden más megvásárolható – mondta Bódi Elek, majd így folytatta:

– Furcsa kettősség munkál bennem: egyfelől azért drukkolok, hogy visszaszoruljon a „füstölgő” fiatalok száma, másrészt azért, hogy fenntartható, sőt, nyereséges legyen a trafik. Eddig is szigorúan ellenőriztük, hogy csak 18 éven felülieket szolgáljunk ki szeszes itallal, cigarettával, ezután, a trafikoknál még inkább kiszűrhetők lesznek a gyanús esetek.

Gondolok itt például arra, amikor egy fiatalkorú egy felnőttel vásároltatja meg magának a terméket. Figyelmeztetni fogjuk a „bűnsegédet”, hogy jogsértően jár el és amit tesz, elítélendő.

A dohánybolt nyereségességét elsősorban nem a vásárlóerőtől remélem, abban bízom, hogy a kormány idővel belátja, a kereskedőknek juttatott, átlagosan 3,5 százalékos „dohány” kevés a fenntarthatósághoz, többet kell(ene) a trafikosok kasszájában hagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!