Nyíregyháza hírei

2013.04.15. 10:01

Igényelhető a bérkompenzáció

Nyíregyháza, Csaroda - A bérkompenzációs támogatás célja többek közt a munkahelyek megvédése.

Nyíregyháza, Csaroda - A bérkompenzációs támogatás célja többek közt a munkahelyek megvédése.

Április 8-től május 31-ig igényelhető a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum emeléséből 2013. első félévében adódó többletterhekhez igénybe vehető támogatás. A kormány által meghirdetett bérkompenzációs támogatás célja a munkahelyek megvédése, valamint a kötelező legkisebb munkabér, illetőleg a garantált bérminimum reálértékének megőrzése, lehetőség szerinti emelése.

Tizenegy ágazat

A 2013. első félévében adódó többletterhekhez nyújtott támogatás azon 11 ágazatba tartozó munkáltatók számára nyújt segítséget, ahol magas a kötelező legkisebb munkabéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya, továbbá az adott ágazat foglalkoztatási helyzete és gazdasági körülményei azt indokolják.

A támogatás mértéke munkavállalónként nem haladhatja meg a kötelező bérminimum 2012. december 31-én és 2013. január 1-jén hatályos összeg közötti különbözetet, valamint az erre a különbözetre számított (tényleges kedvezményekkel csökkentett) szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás együttes összegének 2013. január 1-jétől – 2013. június 30-ig számított időtartamra járó összegét. A kisvállalati adóalany munkáltató esetében a támogatás mértékének megállapításánál a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás helyett a kisvállalati adót kell figyelembe venni.

A támogatás összege 2013. január 1-től június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan egy összegben kerül megállapításra és folyósításra. A támogatás igénybevétele kérelemre indul. A kérelmet és a hozzá tartozó nyilatkozatokat, segédtáblákat a http://komp.munka.hu honlapon kell kitölteni és elmenteni a támogatást igénylőnek. A kitöltést és elmentést követően kizárólag a kérelmet – nyilatkozat nélkül – kell kinyomtatni, majd 2013. április 8-től - 2013. május 31-ig a foglalkoztató székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal munkaügyi központjához kell eljuttatni.

A támogatásról a munkaügyi központ 21 napon belül dönt, a támogatásban részesülő munkáltatóval hatósági szerződést köt.

A RózsaÉP Kft. 1997-ben alakult. A kezdeti vállalkozás mára 55 fő alkalmazottat és számos, az építőipar minden területén kipróbált és jó minőségben teljesítő alvállalkozót foglalkoztató, saját irodaépülettel és telephellyel rendelkező vállalattá fejlődött. Fő tevékenységi körük az építőiparban magasépítési munkák generál szintű kivitelezése. A vállalkozás részéről Darida Olivér elmondta: a 2013-as évben összesen 44 munkavállalót érint a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelése, ami havi 175.000 forint többletköltséget jelent a vállalkozás számára.

- A kiírt bérkompenzációs pályázatban 44 munkavállaló szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás költségeit igényeljük, mely összeg 6 hónapra összesen 232.000. forint - tájékoztatta lapunkat Darida Olivér ügyvezető, aki örül, hogy a bérkompenzációs támogatási lehetőség a 2013-as évben ismét megnyílt. - Sajnos a 2012-es évhez képest szűkítették a támogatható vállalkozások körét, ugyanis a tavalyi évben az egész gazdasági szektor benyújthatta pályázati kérelmét 12 hónapra, míg az idén csak 6 hónapra azon munkáltatók pályázhatnak, amelyeknek a főtevékenységük a kormányrendelet szerinti 11 ágazat közé tartozik - tette hozzá az ügyvezető.

Magasabb bért kapnak

Megkerestük a csarodai led lámpa gyártásban is érdekelt Bán Manufacturing Kft.-t. Koncz István projektvezető a bérkompenzáción túl a minimálbér-emelésről is elmondta a véleményét. – A dolgozó oldaláról nézve, aki több pénzt vihet haza, természetesen örömteli a béremelés. A vállalkozások részéről persze másként fest a kép, hisz a megemelkedett járulékot és adót nekik kell megfizetni. A bérkompenzáció rövid távon megoldást jelent, de ha lejár a támogatási időszak, a dolgozó és a bérköltség ott marad a cégeknél – mondta Koncz István, aki hozzátette: ők azért nem veszik igénybe a pályázati lehetőséget, mert nincs minimálbéren foglalkoztatott dolgozójuk, és a szakmunkások is a bérminimumnál magasabb fizetésért dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!