Nyíregyháza hírei

2013.04.22. 09:38

Jegyzet: A Föld napján

Április 22-én 43 évvel ezelőtt 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Nyomában több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre - Galambos Béla jegyzete. 

Április 22-én 43 évvel ezelőtt 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Nyomában több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre - Galambos Béla jegyzete. 

“Lesz-e bárka, mely megtelik majd

minden égi és földi fénnyel?

Visszatérnek-e madarak

Csőrükben oxigénnel?”

Húsz év múlva a Föld napja világmozgalom lett, melyhez hazánk is csatlakozott. Ezen a napon azóta is minden törvényesen lehetséges módon a környezetünk megóvásának közös felelősségre hívják fel a figyelmet a világ országaiban. Helyi aktivisták szervezésében fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek.

Idehaza is sokat fejlődtünk: a településeken gyűjtik a hulladákot, sőt sok felé szelektíven gyűjtjük, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, egyre nő a hossza a megépült kerékpárutaknak, mint több helyen tűnnek szemünkbe a tiszte energiát szolgáltató szélkerekek, napkollektorok.

Ám nem hogy hátradőlnünk nem lehet, de még most kell csak igazán a pedálra taposni. Tól sok ugyanis a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás. Túlságosan kizsigereljük a természetet. A békés Földanya azonban kezdi türelmét veszteni az emberiség által a légkörébe kerülő, még mindig növekvő mennyiségű üvegházhatású gázok miatt. A globus egyre több helyén figyelmeztet minket egy már több mint lehetséges, sokkal inkább a nyakunkon lévő éghajlatváltozás veszélyeire.

A Föld napja mozgalom jelmondata: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Próbáljuk meg minél többen, minél többször, mert ez az egyetlen nap kevés lesz...

Galambos Béla 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!