Nyíregyháza hírei

2013.04.12. 10:54

Negyedével csökkentek az adminisztrációs terhek a közigazgatásban

Nyíregyháza - Tavaly április óta van lehetőség arra, hogy az Európai Unió polgárai beleszólhassanak az unió ügyeibe – ennek egyik módja az aláírásgyűjtés, mely akkor lehet sikeres, ha minimum hét tagállamból érkezik be egy-egy kezdeményezés, és ha legalább egymillióan ellátják azt kézjegyükkel.

Nyíregyháza - Tavaly április óta van lehetőség arra, hogy az Európai Unió polgárai beleszólhassanak az unió ügyeibe – ennek egyik módja az aláírásgyűjtés, mely akkor lehet sikeres, ha minimum hét tagállamból érkezik be egy-egy kezdeményezés, és ha legalább egymillióan ellátják azt kézjegyükkel. Az „Egy közülünk” elnevezésű program célja az, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kutatásokat, melyek az embrió elpusztításával járnak, az aláírásokat anyák napjáig várják a szervezők. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a KDNP alelnöke pénteken Nyíregyházán elmondta: az aláírásgyűjtés jól halad, lakosságarányosan Magyarország a 3. az unió tagállamai között. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a megyei adatokról szólva elmondta: Szabolcsban eddig 2 ezren írták alá az íveket. Hozzátette: a kezdeményezést politikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenki támogathatja, aki azt szeretné, hogy magzatokat ne használhassák kísérli célokra.

A tájékoztató után Rétvári Bence részt vett a Szabolcs megyei államigazgatási kollégium ülésén, ahol a jogszabályok egyszerűsítéséről tartott előadást. – A Magyary programnak, és az ennek részeként végrehajtott jogszabályváltozásoknak köszönhetően az elmúlt két évben negyedével sikerült csökkenteni az adminisztrációs terheket a közigazgatásban. Több, mint 200 eljárásnál – többek között a családalapítással, gyermekneveléssel, szociális támogatásokkal, személyi és úti okmányokkal kapcsolatos esetekben – vált egyszerűbbé az ügyintézés. A folyamat tovább folytatódik, hiszen a kormányablakok, illetve az ott elintézhető ügyek száma is nő: a jelenlegi 29 kormányablak helyett a jövő év elejétől már több mint háromszáz várja majd az ügyfeleket. Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, az államigazgatási kollégium elnöke arról beszélt, hogy a közigazgatás átalakítása az emberek érdekét szolgálja azzal, hogy csökkenti az adminisztrációs terheiket és lerövidíti, s egyszerűsíti az ügyintézést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!