Nyíregyháza hírei

2013.04.20. 13:44

Tömeges magyar szürkemarha-pusztulás Kárpátalján

Ukrajna – Az egyik kárpátaljai hírportál felvételeinek tanúsága szerint legalább 70-80 magyar szürkemarha-tetemet dobtak ki egy gödörbe abból a mintafarmból, amelyet magyar-ukrán kezdeményezésre hoztak létre a beregszászi járásban.

Ukrajna – Az egyik kárpátaljai hírportál felvételeinek tanúsága szerint legalább 70-80 magyar szürkemarha-tetemet dobtak ki egy gödörbe abból a mintafarmból, amelyet magyar-ukrán kezdeményezésre hoztak létre a beregszászi járásban.A Zakarpattya online információi szerint a 2011-ben Kárpátaljára telepített több száz magyar szürkemarhából jelenleg alig kéttucatnyi lézeng a telepen. Egy nemrég készült videofelvételen mintegy 70-80 oszlásban lévő dög látható a Kárpátikum nevű, felsőremetei székhelyű agrárvállalkozás tőszomszédságában, a szabad ég alatt. A dögtemetőről az illetékes tisztiorvosi szolgálat semmit sem tud, így nem is engedélyezhette a veszélyes hulladéknak minősülő állati tetemek ottani tárolását – írja a hírportál.

Egy 2011. decemberi híradás szerint első szakaszban hatszáz szürkemarhát szándékozott betelepíteni a kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe, továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából. Ebből legalább kétszáz magyar szürke akkor már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba.

Péter Csaba beregszászi vállalkozó, a Kárpátikum egyik alapítója akkoriban azt nyilatkozta, hogy cége a szürkemarha tenyésztésével biotermékek előállítását tűzte ki célul. Hozzátette: egy ideig az állomány fejlesztésére fognak koncentrálni, s csak a szaporulat egy részét értékesítik majd. Úgy vélte, a program jótékonyan hat majd a turizmusra is, s emellett új munkahelyek is létrejönnek. Az állattartáshoz kapcsolódva egy pusztai csárda építését is tervezték.

A megdöbbentő videót közreadó kárpátaljai hírportál értesülései szerint azonban a vállalkozás számításai nem jöttek be. És bár a magyar szürkemarha – amely a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike – rendkívül jól tűri a ridegtartást, Kárpátalján mégsem bírta ki az idei kemény és hosszú tél viszontagságait. A Zakarpattya online-nak nyilatkozó helyi lakosok ráadásul azt mondták, hogy a téli szezonban gyakorlatilag nem is etették az értékes állományt.

A beregszászi járásban kialakított mintagazdaság ünnepélyes megnyitóján a kárpátaljai politikai elit nagy része is jelen volt. A tartáshoz szükséges földterületeket bérbeadó gazdáknak jelentős részesedést ígértek, ám az eltelt időszakban falu lakói gyakorlatilag egyetlen fillért sem láttak – áll a híradásban.

- Palkó István - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!