Nyíregyháza hírei

2013.05.08. 14:53

A kormányhivatal előtt demonstrált Érpatak polgármestere

Demonstrációt szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal elé szerdán Érpatak polgármestere, délután petíciót nyújtott át a hivatal képviselőjének.

Demonstrációt szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal elé szerdán Érpatak polgármestere, délután petíciót nyújtott át a hivatal képviselőjének.

Mint ismeretes: Érpatak képviselő-testülete közös hivatal alakítására kötelezett önkormányzatként a törvényben előírt határidőig, március 2-ig nem alakította meg a közös hivatalt, egyetlen önkormányzattal sem írt alá ilyen megállapodást, ezért a törvény rendelkezése alapján a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja – jogkörében eljárva – hozott döntést: a Nagykállói járáson belüli Nagykálló és Érpatak településeket közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településekként április elsején kijelölte. Ez azonban nem pótolja a közös hivatalról szóló megállapodás aláírását, ami máig sem született meg a kijelölt önkormányzatok között.

A demonstrációt szervező Orosz Mihály Zoltán lapunknak elmondta: – Nem tisztázott, hogy a jelenlegi helyzetben kinek milyen menetrend szerint kellene eljárni. A kormányhivatal szakmai véleményekkel próbálja kijelölni a cselekvés útját, csakhogy ez nem jogforrás, ráadásul az állásfoglalásuk ellentétes a hatályos jogszabályokkal. A kijelölő határozattal nem született meg a közös Nagykálló-Érpatak hivatal, így előbbi város nem illetékes eljárni utóbbi település területén. A kialakult jogbizonytalanságot mielőbb fel kell számolni, a baj az, hogy minimális iránymutatás, kapaszkodó sincs a törvényben arra nézve, hogyan tovább.

– Határozott törvényi állásfoglalásra lenne szükség, ezt szorgalmazzák a demonstrálók és jómagam is. A két település között fennálló érdekellentétek miatt nem sikerült megállapodnunk. Nagykálló mint járásközponti város önálló döntési jogosítványokra törekszik, Érpatak ugyanakkor fenntartja a jogot, hogy beleszólhasson a közös hivatal ügymenetébe. Nem ijedünk meg az erőfölénytől, és nem vagyunk hajlandóak feladni céljainkat, döntési jogainkat. Kálló nem együttműködést, partnerséget, csupán tanácsadói szerepkört szán nekünk, ami elfogadhatatlan, legyen szó a hivatli tisztségviselők összetételéről, a feladatkörökről stb. – nyilatkozta Érpatak első embere.

A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal közleményben reagált a történtekre és a polgármester felvetéseire.

„A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal a törvényi határidőn belül, a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő módon, a törvényességi felügyeleti eszközök alkalmazásával, a megfelelő gyorsasággal tette meg intézkedéseit és adta meg szakmai állásfoglalását, hogy Érpatak közös önkormányzati hivatalt hozzon létre. A közös önkormányzati hivatalt 2013. március 2-ig kellett volna megalakítani. Érpatak Község Önkormányzata Képviselő-testülete közös hivatal alakítására kötelezett önkormányzatként a törvényben előírt határidőben nem alakította meg a közös hivatalt. Nem írt alá közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló megállapodást egyetlen önkormányzattal sem.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja a Mötv. 85. § (3) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva, a Nagykállói járáson belüli Nagykálló és Érpatak településeket közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településekként 2013. április 1. napjával kijelölte. A kijelölés nem pótolja a közös hivatalról szóló megállapodás aláírását. A közös hivatal alakítására kijelölt önkormányzatok között a mai napig megállapodás nem született.

Tekintettel arra, hogy a közös hivatal megalakítására 2013. április 01-ig nem került sor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja 2013. május 10-i határidő kitűzésével törvényességi felhívást bocsátott mindkét önkormányzat Képviselő-testületének az Mötv. 85. § (1) és (3) bekezdéséből adódó döntéshozatali kötelezettsége elmulasztása miatt.

A törvényességi felhívás kibocsátását követően többszöri egyeztetés történt, 2013. április 18-án személyes egyeztetésre is sor került az érintett települések képviselőivel. Ezen megbeszélések keretében áttekintésre és megvitatásra kerültek azok a kérdések, amelyek eligazítást adnak a közös önkormányzati hivatalt létrehozó megállapodás aláírásáig tartó átmeneti időszakra.

A személyes egyeztetésen – melyen részt vett Érpatak Község Polgármestere és Nagykálló Város Jegyzője – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak az ügyre vonatkozó hivatalos véleményén alapuló - szakmai állásfoglalásának ismertetésére is sor került, melyet az érintettek 2013. április 19-én írásban is megkaptak.

A 2013. április 18-ai megbeszélésen részletesen áttekintésre kerültek azok a javaslatok, amelyek alapján heti két napon – kedden és csütörtökön – helyben tudják majd intézni az érpataki lakosok ügyeiket. A tárgyalások azonban erre vonatkozóan a két település között nem zárultak még le véglegesen, így az érintett önkormányzatok részére megküldött állásfoglalás szerint az érpataki állampolgárok a jegyzői hatáskörbe tartozó államigazgatási ügyeiket egyelőre Nagykálló Város Polgármesteri Hivatalában, ügyfélfogadási időben tudják intézni.

Nagykálló Város Polgármestere és Jegyzője közleményben tájékoztatta az érpataki lakosokat az ügyintézés helyéről és időpontjáról, mely közlemény az érpataki hivatalban és közintézményekben elhelyezésre került.

2013. április 26-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja személyesen egyeztetett Érpatakon, a polgármesterrel és a képviselő-testület tagjaival, ahol szakmai iránymutatást adott a kialakult helyzet megoldásával kapcsolatosan.

Érpatak Község Polgármestere ígérete szerint 2013. április 29. napjával kezdődő héten a szociális segélyek kifizetése és a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló megállapodás megkötése tárgyában egyeztetést kezdeményez Nagykálló Város Önkormányzatával a szükséges intézkedések megtétele érdekében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja 2013. április 29-én - a korábbi telefonon történő egyeztetések alapján - írásbeli szakmai véleményt adott ki Érpatak Község Polgármestere részére a szociális segélyek jogszerű kifizetése tárgyában. 2013. április 30-án személyes egyeztetésre került sor Nagykállóban Érpatak község polgármesterével a szociális segélyek kifizetése, illetve a közös hivatal létrehozásáról szóló megállapodás tárgyában. Az egyeztetés során mindkét fél szándékát fejezte ki, arra vonatkozóan, hogy 2013. május 2-án a Nagykálló Város és Érpatak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete is meghozza a szükséges döntéseket a szociális segélyek kifizetése, valamint a megállapodás megkötése érdekében.

2013. május 2-án Érpatak Község Polgármestere nem hívott össze testületi ülést, a képviselő-testület nem hozott döntést a helyzet megoldása érdekében.

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testülete – a korábbi egyeztetésnek megfelelően – 2013. május 2. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésén elfogadta az Érpatak Község Polgármesteri Hivatala által korábban ellátott, jegyzői hatáskörbe tartozó szociális ellátások folyósításának 2013. április 1-jétől történő ellátására vonatkozó megállapodást, melyet 2013. május 3-án megküldött Érpatak Község Polgármesterének. A Kormányhivatal – az érpataki polgármester kérésének megfelelően – korábbi szakmai véleményeit 2013. május 2. és 3. napján pontosította, annak érdekében, hogy a közös önkormányzati hivatali megállapodás elfogadásra kerüljön valamint az állampolgárokat illetve az önkormányzati alkalmazottakat megillető járandóságok mielőbb folyósításra kerüljenek.

Érpatak Község Polgármestere – a már Nagykálló által elfogadott szociális segélyek kifizetésével összefüggő megállapodással kapcsolatban – 2013. május 6. napján további módosításokat javasolt. Az érpataki lakosok segélyeinek kifizetésére azért nem kerülhetett sor határidőben, mert a két önkormányzat nem kötötte meg a közös önkormányzati hivatal létrehozásával kapcsolatos megállapodást, másrészt mert nincs aláírt megállapodás a két önkormányzat között a járandóságok kifizetéséhez szükséges pénzösszeg biztosításáról.

A Kormányhivatal minden segítséget megadott ahhoz, hogy a jogosultak a szociális segélyeket, illetve az önkormányzat dolgozói a munkabéreiket határidőben megkaphassák, valamint hogy a közös hivatal alapításáról szóló megállapodást az érintettek megkössék.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!