Nyíregyháza hírei

2013.05.09. 13:54

Születésnapot ünnepel Nyíregyháza

Nyíregyháza - Gróf Károlyi Ferenc nyíregyházi földbirtokos be akarta népesíteni kiüresedett birtokait, ezért 1753. május 16-án pátenslevelet bocsátott ki, mely megkönnyítette a városba települő szlovák nemzetiségű földművelők életét.

Nyíregyháza - Gróf Károlyi Ferenc nyíregyházi földbirtokos be akarta népesíteni kiüresedett birtokait, ezért 1753. május 16-án pátenslevelet bocsátott ki, mely megkönnyítette a városba települő szlovák nemzetiségű földművelők életét. A telepítési pátens a város történelmének egyik legfontosabb dokumentuma, hiszen elindította az akkor homok és láp uralta tájat a fejlődés útján. A betelepülők éltek a felkínált lehetőséggel, munkájuk és kitartásuk eredményeként Nyíregyháza mezővárosi rangot kapott, később szabad királyi városi rangra emelték az egykor poros kis falut, ami 1876-ra Szabolcs vármegye székhelye lett. A pusztából pedig város, melyet Deák Ferenc még az Országgyűlésben is példaként említett.

– Ez egy születésnap, a város fejlődésének kezdete, melyet ebben az évben május 10–12. között ünnepel a megyeszékhely. – Az elmúlt 260 évben csodálatos átalakuláson ment át a város, s erre méltó módon, gazdag programokkal emlékezünk – mondta Jászai Menyhért alpolgármester az eseménysorozatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. – A város írott emlékeinek őrzőjeként a megyei levéltárban pénteken délelőtt történeti visszatekintéssel, kiállítással, virtuális sétával, és a Nyírvíz Palota történetének felelevenítésével tisztelgünk elődeink előtt – mondta el Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgató, aki szerint fontos, hogy a városlakók érezzék: a történelem nemcsak a közgyűjteményeinkben van jelen, de az utcákon, tereken, és a mindennapjainkban is.

Rendes Sándor sajtószóvivő elmondta: pénteken két kiállítás is nyílik, a Pál Gyula teremben Hammel József és unokája – lapunk fotóriportere – Sipeki Péter képein, majd a megyei könyvtárban korabeli levelezőlapokon elevenedik meg a régi Nyíregyháza. Ugyanezen a napon délután rendezik meg az akusztikus zene ünnepét, este pedig latin varázs várja a Kossuth térre érkezőket. Szombaton a tirpák hagyományok elevenednek meg: néptánc, népzene, mesterségek bemutatója és népi játszótér kínál bőséges programot, amit a tirpák konyha remekei tesznek teljessé. Vasárnap a Szabolcs Dance Star döntőjén közel 600 táncos mutatja be tudását, este héttől pedig a Nyírség Táncegyüttes „Csak homok és titok” című produkcióját láthatják a Móricz Zsigmond Színházba látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!