Nyíregyháza hírei

2013.05.09. 13:09

Újratelepítésének 260. évfordulóját ünnepi Nyíregyháza

Nyíregyháza, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Újratelepítésének 260. évfordulóját ünnepli a hétvégén Nyíregyháza, az 1753-as eseményre háromnapos kulturális programmal emlékezik a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely.

Nyíregyháza, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Újratelepítésének 260. évfordulóját ünnepli a hétvégén Nyíregyháza, az 1753-as eseményre háromnapos kulturális programmal emlékezik a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely.

Több mint két és fél évszázaddal ezelőtt, az 1700-as évek közepére erősen megfogyatkozott az akkor községként jegyzett Nyíregyháza, alig négyszáz lakosa maradt a településnek. A teljes elnéptelenedést gróf Károlyi Ferenc - aki akkoriban a nyíregyházi határ legnagyobb részét birtokolta - úgy próbálta megakadályozni, hogy máshonnan igyekezett lakókat telepíteni a községbe. Ösztönzésére Petrikovits János szarvasi csizmadiamester 1753-ban kezdte toborozni a betelepülőket a valamikori Szarvason, Békéscsabán, Orosházán és Mezőberényben. Az ország déli területei mellett érkeztek tót, szlovák ajkú lakók a felvidéki Gömörről, Zólyomról, valamint a történelmi Gömör és Hont vármegye más településeiről is.

Az őslakosság és az új otthonra talált betelepülők révén indult ismét növekedésnek Nyíregyháza, amely 1786-ban már mezővárosi rangot kapott. Később, 1803-ban és 1824-ben a település lakói örökre kiváltották magukat a földesúri uralom alól, 1837-ben a város V. Ferdinánd királytól privilégiumot kapott, megkezdődhetett a polgárosodás. A megyeszékhelyi címet 1876-ban kapta meg Nyíregyháza, amelynek ma 120 ezer lakója van.

Az újratelepítésre emlékező program - mint azt Jászai Menyhért, a település alpolgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta - pénteken 9 órakor várostörténeti kiállítással és konferenciával kezdődik Nyíregyházán a helyi levéltárban és a múzeumban. Délután fotókiállítást nyitnak a Pál Gyula Teremben, ahol a település "régi arcát" mutatják meg a valamikori fényképfelvételek.

Az első napon 15 óra 30 perckor ünnepi megemlékezés kezdődik, a városháza mellett megkoszorúzzák a városalapítóként tisztelt gróf Károlyi Ferenc és Petrikovits János szobrát. Utána a helyi könyvtárban nyitnak tárlatot, korabeli képes levelezőlapokon lesznek láthatók az egykori Nyíregyháza épületei, utcarészei. Ezt követően hét együttes fellépésével lesz könnyűzenei koncert a polgármesteri hivatal előtti Kossuth téren.

Szombaton 10 órától Tirpák napra - a betelepülő szlovák ajkú embereket hívták így, akiket evangélikus vallásuk miatt üldöztek akkoriban, s a békés tűrésükért nevezték őket tirpákoknak - várják az érdeklődőket, néptánc, népzene szórakoztatja a résztvevőket, illetve ételkülönlegességek sorát is kínálják számukra.

Vasárnap 10 órától - szintén a városháza előtt - a Szabolcs Dance Star elnevezésű tehetségkutató táncos versenyt rendezik meg, míg a Móricz Zsigmond Színházban 15 és 19 órától a Nyírség Táncegyüttes betelepülőkre emlékező Csak homok és titok című előadását láthatják az érdeklődők.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!