Nyíregyháza hírei

2013.07.26. 10:14

A jogosítvány nélküli jármű

A biztonság kerékpározás jegyében szervez programot a Kelet-Magyarország, melyben partner Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A biztonság kerékpározás jegyében szervez programot a Kelet-Magyarország, melyben partner Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Augusztus elsején, csütörtökön 15-18 óráig a Kossuth téren kerékpáros szlalompálya, motoros szimulátor, „trükkös kerékpár”, „részegszemüveg” várja az érdeklődőket, a kerékpárokat a Kelet-Magyarország előfizetőinek 40 százalékos kedvezménnyel jelölik meg mikroponttal.

– Nagyon jónak tartom a lap kezdeményezését, hiszen statisztikák bizonyítják, hogy a személygépkocsi-vezetők után a kerékpárosok okozzák a legtöbb sérüléssel járó balesetet. Ennek az az egyik oka, hogy a kerékpár is jármű, viszont nem kell hozzá jogosítvány. Sajnos, sokan nem veszik figyelembe, hogy a kerékpárosokra is vonatkoznak a KRESZ előírásai – fejtegette Erdős Zoltán r. alezredes, a közlekedésrendészeti osztály osztályvezető-helyettese.

Nem a büntetés a cél

– Gyakori tapasztalat, hogy sok kerékpáros nem veszi komolyan azt, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen csakis gyalog lehet áthaladni, vagyis le kell szállni a nyeregből. A járdán általában tilos kerékpározni. Lakott területen csak ott szabad kerékpározni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül legfeljebb 10 km/h sebességgel. A kerékpárutakat és a gyalog- és a kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok tovább haladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

A kereszteződésen való áthaladást az alábbiak szabályozzák rangsorban: 1. gyalogosok elsőbbsége a kanyarodó járművekkel szemben, illetve a zebrán, 2. rendőr, 3. forgalmi lámpa, 4. elsőbbségadást szabályozó táblák, 5. jobbkéz-szabály. Erdős Zoltán hangsúlyozta, hogy az ellenőrzéseknél alapvetően nem a büntetés, hanem a megelőzés, a prevenció a cél.

– A rendőrség tevékenységébe beletartozik a felvilágosítás, a képzés, az oktatás, a kampány és a közlekedési verseny is. Kisebb szabálysértés esetén a szóbeli figyelmeztetés a szankció, a helyszíni bírság mértéke 5-50 ezer forintig terjed, a szabálysértési feljelentés után eljárás indul, ami után a hatóság dönt, extrém esetben büntetőeljárást kell végrehajtani (amikor például a kerékpáros súlyos sérülést okoz). Az augusztus elsejei, Kossuth téri rendezvényen a rendőrség is szakértői tájékoztatást nyújt a helyszínen. Várjuk az érdeklődőket, hiszen közös érdekünk a biztonságos közlekedés, a biztonságos kerékpározás.

 

Partnerek, programok

Együttműködő partnerek:

- Kelet-Magyarország;

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala;

- Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság.

Időpont: 2013. 08. 01., csütörtök, 15.00-18.00 óra

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

Tervezett programok:

- kerékpáros szlalompálya;

- motoros szimulátor;

- „trükkös kerékpár” tesztelése;

- „részegszemüveg” kipróbálása;

- rendőrségi, szakértői tájékoztatás;

- kerékpárok mikropontos megjelölése, Kelet-Magyarország előfizetőinek 40 %-os kedvezménnyel;

- kerékpársorsolás a Kelet-Magyarország előfizetői között (16.00 óra)

 

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!